Çin'in devalüasyon hamlesinin rekabeti artırması bekleniyor

PBoC'nin yuanın günlük referans kurunu art arda üç gün devalüe etmesi, küresel piyasalarda gündemin üst sıralarına yerleşirken, söz konusu kararın küresel ekonomiye etkileri tartışılıyor.

Yayınlanma: 13.08.2015 - 11:51
Abone Ol google-news

Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) yuanın günlük referans kurunu art arda üç gün devalüe etmesi, küresel piyasalarda gündemin üst sıralarına yerleşirken, söz konusu kararın küresel ekonomiye etkileri tartışılıyor.

Çin'in devalüasyona gitmesinin ülkenin ihracat avantajı yakalayacağı konusunda piyasada görüş birliği bulunurken, rekabet üstünlüğü elde etme yönündeki çabaların "kur savaşlarını" yeniden tetikleyebileceği de dile getiriliyor.

Analistler, Çin'in yuanın değerini düşürmesinin yavaşlayan ekonomiye karşı bir önlem amacı taşıdığını belirtirken, büyümenin desteklenmesi için ihracattan daha fazla pay alma hamlelerinin ise bölgedeki rekabeti artıracağını vurguluyor.

Yuanın devalüe edilmesiyle Asya ülkeleri para birimlerinin baskı altında kaldığına da dikkati çeken analistler, uzun süreli bir düşük politikasının küresel ekonomiye etkilerinin ağır olabileceği uyarısında bulunuyor.

Nordea Markets Kıdemli Ekonomisti Amy Yuan Zhuang PBoC'nin devalüasyon hamlesiyle yuanın ticaretteki ağırlığını artırmaya çalıştığını ve böylece büyümeyi canlandırmayı amaçladığını ifade etti.

Zhuang, "Uzun süreli zayıf yuan beklentisi dünya ekonomisi için kötü bir haber ve küresel ekonomiye negatif yansıyacak. En büyük baskı ise Asya para birimlerinde hissedilecek. Bu doğrultuda, komşuyu zarara sokma politikası rekabeti kızıştırabilir. Keza devalüasyon haberinin ardından birçok Asya para birimi zayıfladı. Gelecek haftalarda, hatta aylarda yuan üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı bekliyoruz. Bu doğrultuda da dolar/yuan tahminimizi yıl sonu için 6,6'ya revize ettik" dedi.

Commerzbank'ın Gelişen Piyasalar Asya Kıdemli Analisti Zhou Hao da Çin'in ticari rekabet yeteneğinin son yıllarda güçlü yuan nedeniyle zarar gördüğüne işaret ederek, büyüme ve ihracat artışındaki yavaşlama göz önüne alındığında, devalüasyon hamlesinin "mantıklı" olduğunu söyledi.

Hao, "Uzun süreli bir düşük yuan politikası, küresel ticaretten daha fazla pay alma endişeleriyle rekabeti tetikleyebilir. Çin ekonomisinin hala baskı altında olmasıyla yuanın gelecek 12-18 ay boyunca kademeli olarak zayıflamaya devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler