Patateste yüksek fiyat uyarısı

Patatesin geçen sene tırmanmaya başlayan fiyatının bu yıl da sürebileceği uyarısında bulunuldu. Bazı üretim bölgelerinde meydana gelen "geç yanıklık" hastalığının patatesteki verimi düşürmesi nedeniyle de suni fiyat artışı yaşanabileceği belirtiliyor.

Yayınlanma: 04.09.2015 - 12:20
Abone Ol google-news

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, son dönemlerde yağıştan dolayı patateste "mildiyö" hastalığı meydana geldiğini söyledi. Patatesteki hastalığın insan sağlığına olumsuz bir etkisi olmadığını ifade eden Altınışık, "Bize müracaat edenlerin ilaçlamasını yaptırdık, yüzde 80'lik ürünü kurtardık. Ama sıkıntı var mı, var. Ancak bu sıkıntının tüketiciye değil üreticiye zararı var. Tüketiciye herhangi bir sağlık problemi doğurmaz, ama üretici için verim kaybı demektir" dedi.

 

'Vatandaş zamlı patatesi yemesin'

Bazı fırsatçıların diğer ürünlerde olduğu gibi ara ara patatesin fiyatıyla da "oynadığını" iddia eden Altınışık, şöyle konuştu: "Bugün 65-75 kuruştan kilosu tarladan sökülüyor, satılıyor. Bunu geçen yıl da söyledik, İstanbul'da kilosu 5 liradan patates satılırken, gelin 'ben size 1,5 liradan patates vereyim' dedim. Kendisine patates ektiren sanayi tipi şirketler bunu fırsata çeviriyor. Ramazanda pirince yapıyor, nohuda yapıyor. Burada kazanan emekçim olmuyor, aradaki zatı muhteremler oluyor. Üretici 65 kuruştan satarken tüketici bunu 5 liradan yemesin. Patatesin normal kilosu 1,5 liradır."

 

'Patatesin hakkı 1,2 liradır'

Konya Çumra Patates Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Akbaş da havaların nemli gitmesi nedeniyle patateste verim düşüklüğüne neden olan "geç yanıklık" hastalığının Konya bölgesinde de mevcut olduğuna işaret etti.

Zamanında hastalığı fark ederek ilaçlayan üreticilerin patateslerini kurtardığını ancak büyük bölümdeki patateslerin hastalığa maruz kaldığını anlatan Akbaş, bu durumun talebi karşılamada sıkıntı oluşturabileceğini kaydetti.

Patatesin geçen seneden beri tüketiciye zaten pahalıya ulaştığını, bu durumun bazı spekülasyoncuların işine geleceğini vurgulayan Akbaş, "Tarladan 70-80 kuruşa satılan patates nasıl oluyorsa tüketiciye 5-6 kat pahalıya satılıyor. Bu sene de verim düşük diye aynı oyun oynanabilir ama tüketici bilsin ki patatesin hakkı aracıların ve nakliye payının da eklenmesiyle 1,2 liradır" diye konuştu.

Bitlis Ahlat Patates Üreticileri Birliği Başkanı Necat Demirden ise patateste yaşanan verim düşüklüğünün spekülatif amaçlı kullanılabileceğini ve fiyatların yükseltilebileceğini öne sürdü.

Eskişehir Çifteler Patates Üreticileri Birliği Başkanı Yalçın Yıldız da patateste parayı üreticinin değil aracıların kazandığını, bu yıl hastalık nedeniyle verimde düşüklük yaşanacağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler