Gezi'de faiz lobisi yalan çıktı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Erdoğan’ın sıklıkla dile getirdiği “Gezi’nin arkasında faiz lobisi var” iddialarını çürüttü. SPK raporunda, Gezi sürecinde piyasalarda spekülatif işlem olmadığı ifade edildi.

Yayınlanma: 24.10.2015 - 22:23
Abone Ol google-news

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP temsilcilerinin sıklıkla dile getirdiği “Gezi eylemlerinin arkasında faiz lobisinin olduğu” iddialarını çürüttü. Gezi Parkı eylemleri sürecinde borsada yaşanan harketliliğe ve “faiz lobisi” iddialarına ilişkin incelemesini tamamlayan SPK’nin 14 sayfalık raporunda, Gezi sürecinde sermaye piyasasında herhangi bir spekülatif işlem olmadığı ifade edildi.

Gezi Parkı direnişinin arkasında faiz lobisi olduğu iddialarını araştıran SPK, özellikle borsadaki yabancı yatırımcılar ile aracı kurumların hareketleri didik dikik inceledi. Düşüş dönemlerinde en fazla net satış yapanlar ve yükseliş dönemlerinde en fazla net alış işlemi yapan hesaplar ve sahipleri incelendi. SPK, 10 Haziran 2015 tarihli bir rapor hazırladı. 14 sayfalık raporda, SPK mevzuatına aykırı bir işleme rastlanmadı. Raporda, o dönem borsada yaşanan düşüş ve satışların FED’in politika değişikliğine gideceği şeklindeki tartışmalar ile hükümetin olayları önlemede herhangi bir girişimde bulunmamasının neden olduğu belirtildi.

 

Raporu sakladılar

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, soruşturma başlatıldığında “İnceleme tamamlandığında sonuçlar açıklanacak” demişti. Ancak siyasi iktidarın müdahalesiyle bu raporun açıklanmadığı ileri sürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler