Azerbaycan'dan doğalgaz nakliye bedelinde indirim

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya krizinden sonra enerji nakliyesi konusunda Azerbaycan'ın Türkiye'ye yüzde 40 indirim yaptığını söyledi. Bakan Elitaş, "Rusya'ya olan enerji bağımlılığımızı minimize edecek çalışma yürütüyoruz" dedi.

Yayınlanma: 07.12.2015 - 14:04
Abone Ol google-news



Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Dünyada doğalgaz ve petrol ihraç eden ülkeler Katar, Azerbaycan, Kuzey Irak ve diğer ülkelerle yapılan görüşmeler sonucunda önümüzdeki yıllar içinde Rusya'ya olan enerji bağımlılığımızı minimize edecek şekilde çalışma yürütüyoruz" dedi.

ALİYEV'E TEŞEKKÜR

Elitaş, dün Kayseri Ticaret Odası (KTO) tarafından bir otelin toplantı salonunda sanayicilerle gerçekleştirilen "Kayseri'nin geleceği" konulu istişare toplantısında yaptığı konuşmada, Azerbaycan doğalgaz boru hattındaki patlama nedeniyle hayatını kaybeden 31 kişiye Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa, Azerbaycan'a da başsağlığı diledi.

Azerbaycan'ın dostluğunu, "gardaşlığını" kriz çıktığı andan itibaren gösterdiğini ifade eden Elitaş, Azerbaycan'ın, Rusya'nın Türk TIR'larına engel koyunca sınır kapısında bekleyen 300 TIR'ın eskort eşliğinde güvenli geçişlerini sağladığını, bu konuda Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e de teşekkürlerini sunduğunu söyledi.

''VİZE PROBLEMLERİ DÜZELECEK''

Bakan Elitaş, Azerbaycan'a yaptıkları ziyarette Türkiye-Azerbaycan transit geçişleriyle ilgili gelişme sağlandığını belirterek, "Türkiye-Azerbaycan nakliye bedellerinin toplamında yüzde 40 indirim yapıldı. O da en yakın zamanda uygulanacak. Vize ile ilgili problemler vardı, onlar da düzelecek. Geçiş ücretlerinin yüzde 40'ı bu haftadan itibaren başlayacak diye tahmin ediyorum. Azerbaycan ile aramızdaki tercihli ticaret anlaşması Sayın Başbakanımızın isteği ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla inşallah hızlandırılacak" diye konuştu.

''NASIL BİR ANGAJMAN KURALLARI UYGULAYACAĞIMIZI İFADE ETMİŞLER''

Bir ülkenin sınırının o ülkenin onuru, namusu her şeyi olduğuna dikkati çeken Elitaş, şöyle devam etti:

"Nasıl ki konut dokunulmazlığı diye bir şey varsa o konut dokunulmazlığı içinde, kendi sahanız içindeki sınırlarınız dahilinde bir yer işgal edilir, bir yere tecavüz edilirse her şeyi yapma hakkınız var demektir. Bundan önceki dönemde Rusya'ya ait olduğu sonradan anlaşılan 4 uçak ekimin 1'inden 15'ine kadar bizim sınırlarımızı ihlal etmiştir. 2012 yılındaki angajman kuralları çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı'yla yaptığı telefon görüşmelerinde nasıl bir angajman kuralları uygulayacağımızı, sınır ihlali yapılmaması gerektiğini ifade etmişler. G-20 zirvesinde Sayın Cumhurbaşkanımızla Rusya Devlet Başkanı arasında yapılan görüşmelerde bunlar teyit edilmiştir."

Bakan Elitaş, yaşanan olayın siyasi bir meseleyse siyasilerin, askeri meseleyse askerlerin bir araya gelip çözeceklerini vurguladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu konuyu teferruatlı anlatmak istemesine rağmen Rusya tarafından yanlış bilgilerin kamuoyuna aktarılması yönünde bir gayret gösterildiğini ve irtibat kurmaktan kaçınıldığını anlatan Elitaş, "Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sınırlarını korurken, meşru haklarını kullanmasını 'sırtımızdan hançerlendik' olarak değerlendiremez. Hiçbir dost ve müttefik ülke, dostunun, stratejik ortağının, müttefik olan bir ülkenin hava sahasını, angajman kuralları olmasına rağmen tüm centilmenlik ve iyi niyet kuralını ihlal ederek, sınır ihlaline müsaade etmesini haklılık olarak gösteremez" ifadelerini kullandı.

"RUSYA'YA BAĞIMLILIĞIMIZI MİNİMİZE EDECEK PROJELER YÜRÜTÜYORUZ"

Ortada bir sorun olduğunu ve çözülmesini arzu ettiklerini dile getiren Elitaş, burada özellikle kıyı kentlerini çok ilgilendiren bir konu olduğunu bununla ilgili de çalışma yaptıklarını söyledi.

Elitaş, 25 Kasım'dan itibaren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve Yaş Meyve ve Sebzeciler Birliği Başkanı ile acil toplantı yaptıklarını, yolda ne mal var, gümrükte hangi mal bekliyor, indirilmeyi bekleyen mallar, bozulma eğilimi gösteren mallar hangileri bunun tespitini yaptıklarını anlattı.

Bir kriz masası oluşturduklarını anlatan Elitaş, şunları kaydetti:

"Öncelikle acil olarak yaş meyve ve sebze ihracatı yapan değerli vatandaşlarımızın mağdur olduğu konu neyse mağduriyetlerinin giderilmesi, ondan sonraki atılacak adımlarda hangi sorun varsa ortaya çıkabilirse onlarla ilgili devletin bütün kaynaklarını kullanarak onları mağdur etmemek üzere planlarımızı ortaya koyduk.

Bizim Rusya'ya yaptığımız ihracat 5 milyar dolar. 2014 yılında 6 milyar dolardı. İthalatımız 25-26 milyar dolar. Bu senede 25 milyar dolar ithalat bekliyoruz. Büyük çoğunluğu enerji ürünleri. Dünyada doğalgaz ve petrol ihraç eden ülkeler Katar, Azerbaycan, Kuzey Irak ve diğer ülkelerle yapılan görüşmeler sonucunda önümüzdeki yıllar içinde Rusya'ya olan enerji bağımlılığımızı minimize edecek şekilde çalışma yürütüyoruz."

YENİ PAZARLAR BULMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Elitaş, duygusal davranışlarla ne yapacağı belli olmayan ülkelerle yapılan ticarette kuralların dışına çıkıldığını, farklı mecralara doğru götürüldüğünü gördüklerini belirterek, yeni bir yapılanmayla Türkiye'ye yeni pazarlar bulmak için çalışacaklarını vurguladı.

İhracat yapısını değiştirebilmek için ne gerekiyorsa, hangi tür keşif varsa onları hazırlamak üzere bir ekip oluşturduklarını aktaran Elitaş, karlılığı yüksek ürünlerin teşvik edilmesi konusunda da çalışma yürütüleceğini ifade etti.

Bakan Elitaş, Türkiye'ye giren yabancı sermayenin de arttığına dikkati çekerek, "2003 yılına kadar Türkiye'ye giren yabancı sermaye miktarı 15,1 milyar dolardı. 2003-2015 arası Türkiye'ye giren yabancı sermaye 161,6 milyar dolar oldu. Bu Türkiye'nin cazip, güvenli ülke olduğunu gösteriyor. İstikrar içinde hedefe emin adımlarla gittiğini gösteriyor. Türkiye'nin itibarı, marka değeri arttı. 30 Kasım'dan itibaren reklamlara başladık. Hedef pazar ülkelerde reklamlara başladık. Şu anda dünyanın çeşitli ülkelerinde hedef pazarlarımızda Türkiye'nin reklamı yapılıyor. Artık marka bazında da reklam yapacak firmalarımız varsa inovatif mal diye düşündüğümüz ürün varsa o ürünün marka desteğine elimizden geldiğince fazla miktarda kaynak transferi yapalım istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler