İşsizlik artacak

TOBB ETÜ’ye göre ekonomi yavaşlarken ekimde işsizlik 0.2 puan yükselecek.

Yayınlanma: 11.01.2017 - 19:25
Abone Ol google-news

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) işsizlikteki yavaşlayan artış eğilimin yeniden hareketleneceğine dikkat çekti.

Ekonominin yavaşladığına işaret eden kuruluş, işsizliğin 0.2 puan daha artarak 11.5’e çıkacağını tahmin etti. TOBB ETÜ SPM, “Ocak-2017 Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasında, Ekim-2016 dönemine ait 16 Ocak’ta ilan edilecek işsizlik oranı tahmine de yer verdi. SPM, gelecek hafta açıklanacak ekim dönemi tarım dışı işsizlik oranının 0.2 puan artarak yüzde 13.9’a yükselmesinin beklendiğine dikkat çekti.

Çalışmada, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının da 0.4 puan artarak yüzde 13.9 seviyesine çıkacağı tahmin edildi. İstihdam oranının 0.4 puan azalarak yüzde 46.4 düzeyine düşeceğini belirten merkez, sanayi istihdamının ise ufak bir artışla 5 milyon 269 bin kişi seviyesinde seyredeceğini öngördü. TOBB ETÜ SPM, “Eylül döneminde frenleyen artış eğilimin ekim döneminde yeniden hareketlenmesi beklenmektedir. Eylül döneminde ihracatın yüzde 8 oranında düştüğü görülmektedir. Diğer yandan yatırım malları ithalatı ise yüzde 8, hammadde ithalatı ise yüzde 9 oranında azalmıştır. Yine aynı dönemde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki döneme nazaran 4.7 puan azalmıştır. Tüm bu veriler ekonomide bir yavaşlama olduğuna işaret etmektedir. Nitekim yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir” ifadesine yer verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler