Enflasyon canavarı rekorla geri döndü

Ağustos ayında enflasyon tekrar çift haneye çıktı. Geçen ay aylık bazda son 5 yılın, yıllık bazda ise son 9 yılın en yüksek ağustos ayı enflasyonu gerçekleşti.

Yayınlanma: 06.09.2017 - 06:48
Abone Ol google-news

Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0.15 ile yüzde 0.20 arasındaki beklentileri yaklaşık üçe katlayarak yüzde 0.52’ye çıktı. Temmuz ayında yüzde 9.79’a inen enflasyondaki tek hane, sadece bir ayın ardından tekrar çift haneye ulaştı. Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 10.68 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sonuçlarına göre geçen ay gerçekleşen yüzde 0.52’lik aylık fiyat artışları, 2012 yılının ardından son 5 yılın en yüksek ağustos ayı enflasyonu oldu.

Geçen ayki yüzde 10.68’lik yıllık enflasyon ise 2008 yılından sonra gerçekleşen son 9 yılın en yüksek yıllık bazdaki ağustos ayı enflasyonu oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2017 yılı Ağustos ayında en fazla artış aylık yüzde 2.05 ve yıllık yüzde 17.38 ile ulaştırmada gerçekleşti. Madde bazında ise tüketici fiyatlarında geçen ay en yüksek artış, yüzde 16.85 ile yumurtada oldu. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 19.81 ile sivribiberde gerçekleşti.

‘Gıda yetmez’

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Enflasyonda gıdanın etkisi ağustosta da ulaştırmanın altında. Sadece gıdaya odaklanmak enflasyonu düşürmez” dedi. Bayraktar, “Kalıcı düşüş, bütün harcama gruplarında enflasyon gerileterek sağlanır. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon sıfıra inse bile, ağustos ayında yüzde 8.07’lik bir enflasyon olacaktı” diye konuştu.

Asgari ücretli kayıpta

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin “Enflasyon ve Hayat Pahalılığı Ağustos 2017 Dönem Raporu”nun sonuçlarına göre yıllık TÜFE kendi hesabına çalışanlar için yüzde 11.2, ücretsiz aile işçilerinde yüzde 11.3 olarak gerçekleşti. Profesyonel meslek grupları yüzde 11.4 ile enflasyonu en fazla yaşayan grup oldu. Raporda “Asgari ücret geçen yıla göre yüzde 7.9 artarak asgari geçim indirimi dahil 1404 TL seviyesinde. Buna karşın asgari ücret geçen yılın aynı ayına göre enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 2.5 kaybetti” denildi.

TÜFE çıktı, Citi Türk tahvili sattı

Ağustos ayında hayal kırıklığı yaratan enflasyon verisi sonrasında uluslararası yatırım bankası Citi, Türk tahvillerinde satışa gitti. Bankanın stratejisti Luis Cost’un imzasıyla yayımlanan raporda “26 Temmuz’da 2026 vadeli TL tahviller için verdiğimiz tavsiyede kâr alımına geçtik. Bugünkü TÜFE verisi, gelecek 2 ya da 3 zorlu TÜ- FE verisi serisinin başlangıcı, gıda fiyatları yukarı yönlü baskıya maruz kalmayı sürdürecek” denildi. Morgan Stanley de yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 9.4’ten yüzde 9.8’e çıkardı. Enflasyon verisi açıklanmasından önce 3.43 TL seviyesinde olan dolar kuru, 3.45 TL seviyesine kadar çıktı.

BENZİN, MOTORİN VE OTOGAZA ZAM

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası dün gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere benzin, motorin ve otogaz fiyatlarının zamlandığını duyurdu. Buna göre rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı 6 Eylül 2017 tarihinden geçerli olmak üzere motorinde 7 kuruş, benzinde 9 kuruş, otogazda ise 13 kuruş fiyat artışı meydana geldi.

ÇEKİRDEK ALARMI

Gelecek aylardaki fiyat artışlarının öncü işareti olarak kabul edilen çekirdek enflasyondaki yüzde 10.16 artış dikkat çekti. Merkez Bankası’nın da yakından izlediği çekirdek enflasyondaki artış, para politikasında sıkı duruşa devam edilip, faizlerin de kısa vadede kolay kolay düşürtülmeyeceğinin sinyalini vermiş oldu. Yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.34 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12.05 artış gösterdi. Yİ-ÜFE yıllık bazda yüzde 16.3 ile son 4 ayın en hızlı artışını gösterdi.

ÇİFT HANE KALICI MI?

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu: Önümüzdeki aylarda da enflasyonun çift hanedeki dalgalı seyrine devam edeceği beklentisi ile aralıkta yüzde 9.4 ile tek haneye inmesini bekliyoruz.

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu: Enflasyondaki bu dalgalanma, mevduat ve kredi faizlerindeki yüksek seyrin de devamına neden olacak.

Alnus Yatırım Araştırma uzmanı Vahap Taştan: Tarihsel olarak ağustos ayları içerisinde 2012’den sonraki en yüksek ağustos enflasyonunu gördük. Asıl soru yılı çift hanede mi kapatacağız? Bunun net cevabını son çeyrek rakamları ile birlikte göreceğiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler