Yöntem fayda etmedi çift haneye yerleşti

Yıllık enflasyon yüzde 11.20’ye yükseldi, çekirdek enflasyon ise 13.5 yılın zirvesine çıktı. Ekim ayında ise verinin daha da yükselmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 03.10.2017 - 22:25
Abone Ol google-news

Eylül ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0.65 artış gösterdi. TÜFE’de eylülde gıda hariç diğer tüm ana harcama gruplarında artış gözlenirken, yıllık enflasyon yüzde 11.20’ye yükseldi. Çekirdek enflasyon ise 13.5 yılın zirvesine geldi. Orta Vadeli Program’da enflasyonun yılsonu hedefi yüzde 9.5.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Merkez Bankası’nın (TCMB) da yakından izlediği özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘B’ eylülde yıllık olarak yüzde 10.12’den yüzde 10.89’a, ‘C’ ise yüzde 10.16’dan yüzde 10.98’e yükseldi. Böylece B endeksi Ağustos 2008, C endeksi ise Şubat 2004’ten beri en yüksek seviyeye geldi. YİÜFE ise eylülde aylık yüzde 0.24 artarken yıllık bazda yüzde 16.34’ten yüzde 16.28’e geriledi.

Yöntem değişti

Ekonomistler eylülde başta Avro olmak üzere kur kaynaklı etkiler, ekonomik aktivitedeki güçlenmeye paralel enflasyonda genel olarak yükseliş eğiliminin devam ettiğini belirtirken, hesaplamada kullanılan ağırlık sistemindeki yöntem değişikliğinin de etkisine dikkat çekiyor. TÜİK ocak ayında yaptığı düzenlemeler ile TÜFE’de gıda, giyim ve konutun ağırlığını azaltırken; alkollü içecekler ve ulaştırmanın ağırlığını artırdı, her ürünün yıl boyunca ve bütün aylarda aynı ağırlığa sahip olduğu sabit ağırlık yöntemini kullanılacağını duyurdu. Gelecek aylarda özellikle giyimde yöntem değişikliğinin yanı sıra, beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimlerinin sona ermesi ve iç talebin gücünü koruyacak olması nedeniyle yıllık enflasyondaki yüksek seyrin sürmesi bekleniyor.

Eğitim sert yükseldi

Verinin ayrıntılarına bakıldığında ana harcama grupları itibarıyla aylık en yüksek artış yüzde 2.08 ile eğitim grubunda olurken, ulaştırmada yüzde 1.58, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.34, lokanta ve otellerde yüzde 1.02 ve giyim ve ayakkabıda yüzde 0.80 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibarıyla eylülde endekste yer alan gruplardan sadece gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 0.23 düşüş gerçekleşti. Öte yandan gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 12.50 arttı. Yıllık en fazla artış yüzde 16.10 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler