Güngör Uras: Panik havası doları daha da tırmandırır

Yasaklamalarla sonuç alınamayacağına dikkat çeken Güngör Uras, "Kambiyo sınırlamaları gibi yasaklar getirilirse durum daha da vahim hale getirilebilir" dedi.

Yayınlanma: 23.05.2018 - 13:10
Abone Ol google-news

Usta iktisatçı Güngör Uras, 5 lirayı test eden ve Tahtakale'de işlemlerin geçici olarak durdurulmasına neden olan dolardaki tırmanış için "Psikolojik" dedi. Tahtakale'de işlemleirn daha önce durdurulduğu bir örneği hatırlamadığını söyleyen Uras, cumhuriyet.com.tr'ye önemli açıklamalar yaptı. 

Uras'ın açıklamaları şöyle:

"Ziya Müezzinoğlu zamanında Tahtakale'ye bir baskın olmuştu ama işlem durdurulmuşmuydu hatırlamıyorum. Tahtakale'de kasalarda dolar dolu diye baskın yaptırdı ama kasalarda dolar çıkmadı. Öyle bir şey yoktu." 

 Alman Commerzbank'ın yayınladığı raporda doların 6 lirayı görebileceği yönündeki tespitini değerlendrien Güngör Uras şöyle konuştu:

 "Dolarda psikolojik bir tırmanış başladı. Ekonomik değil, psikolojik bir tırmanış. Bunun için neyin ne olduğunu bilemiyoruz. Dolar, Deutsche Bank'ın tahmininden çok Türk halkının davranışına bağlı olarak yükselir veya düşer. Dolar dünyadan ve Türkiye ekonomisinden koptu. Psikolojik bir davranış var."

"'DOLAR ALMA' DEMEKLE OLMUYOR"

 Uras, panik havasını yatıştıracak ve psikolojik yükselişi durduracak adımlarla ilgili olarak da "Bütün mesele psikolojiyi kıracak herhangi bir tedbir almak. Beklenmedik davranışlarla halkın beklentisini tersine çevirecek adımlar atılmalı. Örneğin kısa vadeli -10 yıl, 5 yıl, 1 yıl vadeli değil- yüksek faizli Türk Lirası ile TL cazip hale getirilebilir. 'Dolar alma' , 'yükselmeyecek' demekle olmuyor. Neticesini görüyoruz.

 "Dolara bu seviyede yatırım yapılır mı?" sorusu üzerine Uras, "Şu anda kimseye tavsiyede bulunma şansı yok. İşler çok karmaşık hale geldi. 'Alma' dediğinizde dolar yükseldiği halde kayba neden olursunuz" diye konuştu.

 Türkiye'nin cari açık ve dış ticaret açığı gibi nedenlerle de doların yükseleceğine dikkat çeken Uras, "Ancak mevcut döviz kuru bunların etkisinden çok psikolojik" dedi.

 Yasaklamalarla sonuç alınamayacağına dikkat çeken Uras, "Kambiyo sınırlamaları gibi yasaklar getirilirse durum daha da vahim hale getirilebilir" dedi.

<haber-dikey:980852,981112,981017,980925>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler