Borsa'nın kedisi kayıp

Borsa’da dün de “teknik bir nedenle” 15 dakika işlem yapılamadı. İki gün üst üste yaşanan arızalar, akıllara Enerji Bakanı Yıldız’ın yerel seçimle sırasında elektrik kesintisi için yaptığı “Trafoya kedi girdi” açıklamasını getirdi. SPK ve Borsa konuyu incelediğini belirtiyor ancak sorun hâlâ bulunabilmiş değil!

Yayınlanma: 23.07.2014 - 23:21
Abone Ol google-news

Yerel seçimler sırasında elektriği keserek iş yapan kediler bu kez Borsa İstanbul’da ortaya çıktı. İstanbul Finans Merkezi projesi ile 2023’te dünyanın en büyük 10 borsası arasına girmeyi hedefleyen Borsa İstanbul’da (BIST) “teknik arıza”ların önüne bir türlü geçilemiyor. Nasdaq’la yapılan anlaşma sonrası Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan’ın tabiriyle “antika sistem” yenilenmeye başlandı. Ancak bu adım da arızaların giderilmesine yetmedi.

Borsa İstanbul’da (BIST) önceki gün yaşanan “teknik kaynaklı” 45 dakikalık kesintinin ardından, dün de Pay Piyasası’nda birinci seans sürekli müzayede işlemleri teknik nedenden dolayı saat 9.50’de başladı. Yani 15 dakika işlemler yapılamadı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa yaşanan kesintilerle ilgili inceleme başlattığını açıkladı. Ancak sorunun ne olduğu iki gündür netlik kazanmadı.

 

‘Antika’ uyum sağlayamadı

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, 10 Ocak’ta yaşanan 4.5 saatlik arızanın ardından yaptığı açıklamada, borsada en son teknoloji iyileştirme yatırımının 1998’de yapıldığını ve bu yüzden “antika” kabul edilebilecek bir teknolojik sistemin mevcut olduğunu söylemişti. Turhan, Nasdaq ile anlaşma yoluna gitmelerinin sebeplerinden birinin bu olduğunu söylemişti. Nasdaq’a uyum kapsamında temmuzda Borsa’da emirler daha hızlı bir platform olan FIX uygulamasıyla geçilmeye başlandı. Ancak test aşamalarında yaşanan bu arızalar yeni teknolojiye henüz uyum sağlanmadığını gösteriyor.

Turhan, “Göreve başladığımdan beri 6. arıza oldu. Değişim yapıyoruz. Hiçbir şeyi değiştirmeseydik, arıza olmazdı. Değişim ve iyileştirmelerin etkisiyle zaman zaman böyle şeyler oluyor. Borsa arızalanmadı, IT sorunu ama bizden kaynaklanmıyor, bizden kaynaklanmayan yazılım sorunu oldu. Arkadaşlarımız dünkü (önceki gün) sorunun yaşanmaması için bütün gece çalıştı, bugünkü (dün) yaşanan bir arıza değil, operasyonel bir hata” dedi.

 

Arızalar sıklaşıyor

Borsa’nın arıza karnesine baktığımızda son üç yıldır arızaların sıklaştığı görülüyor. 2012’de 2 Mart ve 29 Haziran’da arızalar yaşanırken geçen yıl 10 Haziran, 16 Temmuz ve 15 Kasım’da işlemler kesintiye uğradı. Arıza sayısı bu yıl şimdiden üçü buldu. Borsa 9 Ocak’ta 4.5 saat kapalı kaldı. 22 Temmuz’da işlemlerin 43 dakika yapılamadığı Borsa, en son dün 15 dakika durdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler