Borcun yarısı yanlış transferden

Yanlış politikanın Fenerbahçe'ye faturası ağır.

Yayınlanma: 26.07.2018 - 06:00
Borcun yarısı yanlış transferden
Abone Ol google-news

Fenerbahçe’de eski başkan Aziz Yıldırım 20 yıllık görevin ardından iki ay önce koltuğunu Ali Koç’a devretti. Koç, seçimde Yıldırım’a hiç kimsenin beklenmediği bir fark atmıştı. Yeni başkanın ilk icraatı defterleri inceletmek oldu. Gece - gündüz hummalı çalışmalar yapıldı. Halen de devam ediyor. Ortaya çıkan tablo karanlıktı. Yüklü borç oluşmuştu. Gün oldu, bu borç hafifletilir diye düşünüldü. O da gerçekleşmedi. Daha sırada incelenmeyen çok sayıda defter var. Ali Koç, önceki gün kulüp televizyonundan camiaya seslendi. Program iki buçuk saat sürdü. Fenerbahçe Başkanı, bu süreçte daha çok mali konulara ağırlık verdi ve geçmişten bugüne olup bitenleri aktardı. Resmen kulüp borç batağına saplanmış. Verilen sözlerin tamamına yakını yerine getirilmemiş. Koç ve ekibi enkaz devraldı diyebilirim. Üç ay zarfında yeni yönetimin ödeyeceği borç miktarı 2.2 milyar. Bazılarıyla anlaşma yapılmış, ödemeler ileri tarihe kaydırılmış, bazıları ise buna yanaşmamış. Kurtuluş reçeteleri yok değil. Ancak şu ortamda bazı şeylerin hemen (transfer gibi) gerçekleşmesi zor. 

Har vurup harman savurmuşlar 

Kulüp, Yıldırım döneminde hem teknik direktör hem de futbolcu transferinde bir rekora imza attı. 20 yılda çok sayıda teknik direktör takımın başına geçerken futbolcular saymakla bitmez. Yanılmıyorsam 100’ü bulmuştur. Oyunculara ödenen paralar dudak uçuklatacak cinsten. O kadar çok para akıtılmış ki... Oynamadan para kazananlar var aralarında. Nasıl böyle transfer yapılır. Hangi akla hizmet. Kumaşların tamamına yakınının kötü çıkması ilginç. Yabancılar gibi oynamadan, bizim içimizden futbolcular da para kazanır duruma geldi. Serdar Kesimal, Mehmet Topuz, Ozan Tufan ilk aklıma gelenler. Büyük paralara alıyorsun, satmaya kalktığında alıcıları çıkmıyor. Ya da aldığının çok eksiğine veriyorsun. Bu hatalar yıllarca yapıldı. Robin van Persie kulüpte tam üç yıl yattı. Krasic öyle. Keza Guiza, Emmanuel Emenike, Stoch... Yıldırım ve ekibi nasıl bu kadar hataya düştü anlamak mümkün değil. Borcun yarısı hatalı transferler. Geçenlerde bir yazımda Ali Koç’un seçim öncesi, aday olduğunda kulübe giderek defteri incelemek istediğini ancak buna izin verilmediğini dile getirmiştim. Bu kadar borç içinde yüzen kulübün defterlerinin Koç’a göstermemesi doğal. Ama şimdi o defterler Ali Koç’ta. ‘Ne oldum dememeli, ne olacağım demeli’ diye bir atasözü vardır. Bu söz şu an yerini bulmuştur. 

Kurtuluş gençlerde

Mali yönden oldukça kötü durumda olan F.Bahçe’nin kurtuluşu genç oyuncularda. Kadroda bulunan Elif Elmas, Oğuz Kağan Güçtekin, Barış Alıcı, Ferdi Kadıoğlu, Berke Özer, Yiğithan Güveli, Burak Albayrak, Mahsun Çapkan, Muhammet Gümüşkaya gibi isimler takımın birer halkası olacaklar. Yeter ki bu gençlere güvenelim. Paralar geçmişte olduğu gibi artık öyle çar-çur edilmeyecek. Başarı zaman alabilir. Taraftar sabırlı olmalı. 

7 futbolcuya 2 milyar

7 futbolcuyu örnek aldık. Maaşları, bonservis bedelleri, ev kirası, ve arabalarıyla birlikte ödenen rakamlar toplamda 2 milyar TL’yi geçiyor. Pes doğrusu. 

Daniel Güiza: 14 milyon Avro bedelle F.Bahçe’ye transfer olan Güiza, tam bir hayalkırıklığı oldu. F.Bahçe formasıyla 98 maçta 35 gol atıp 21 asist yapan İspanyol’un kulübe toplam maliyeti şu anki güncel kur değerleriyle 170 Milyon TL’den fazla. 

Milos Krasic: 2012-13 sezonunda büyük umutlarla F.Bahçe’ye transfer olan Milos Krasic, 3 yıl geçirdiği Sarı - Lacivertli kulüpte 27 kez forma giyerken maliyetiyle dudak uçuklattı. Transferi için İtalya ekiplerinden Juventus’a 7 Milyon Avro bonservis bedeli ödenen Sırp futbolcu yıllık 2.3 Milyon Avro kazanırken kulübe toplam zararı ise 100 milyon lirayı buldu.

Serdar Kesimal: 21 yaşında 2011-12 sezonun başında 4 milyon 750 bin Avro bonservis bedeliyle F.Bahçe’ye geldi. Kesimal, ilk senesinde ligde ve kupada 15 maça çıksa da performansıyla sınıfta kaldı. Yıllık 1 milyon 200 bin Avro alan Serdar’ın maliyeti 60 milyon TL’den fazla oldu. 

Emmanuel Emenike: Sarı - Lacivertli kulübe ilk geldiği zamandan itibaren futboluyla değil olaylarıyla gündeme gelen Emmanuel Emenike’nin kiralama bedelleri düşünce, F.Bahçe’ye maliyeti 17 milyon Avro yani 100 milyon TL’ye yakın. 

Robin van Persie: Sarı - Lacivertli ekiple geçirdiği 2.5 sezonda performansından çok, sakatlıkları, teknik heyetle yaşadığı sıkıntılar ve aldığı ücretle gündeme geldi. Yıldız oyuncu 87 resmi maça çıktı, 36 kez rakip fileleri havalandırdı tam 54 karşılaşmada takım arkadaşlarını yalnız bıraktı. Persie’nin F.Bahçe’ye maliyeti en az 21 milyon Avro’ya geldi. Bonservis bedeli için İngilizlere 6.5 milyon Avro ödeyen F.Bahçe, oyuncuya 5 milyon Avro da maaş verince toplam maaliyeti 120 milyon TL’den fazla oldu.

Raul Meireles: Chelsea takımına 10 milyon Avro bonservis ödenerek transfer olan Meireles’in maaşı ve ödenen bonservis bedeli Sarı - Lacivertlilere ağır darbe vurdu. İlk yıl 3 milyon Avro, ikinci ve üçüncü yıl 2.5 milyon Avro, dördüncü yılında ise 2 milyon Avro’luk sözleşmeye imza atan Portekizli kulübü 110 milyon TL’lik ağırlığın altında bırakmış oldu. 

Bruno Alves: F.Bahçe’yle 3 yıllık anlaşma yapan Bruno Alves, yılda 2.5 milyon Avro kazandı. Kulübü Zenit’e de bonservis bedeli olarak 5.5 milyon Avro ödendi. Maliyeti 13 milyon Avro yani 80 Milyon TL’ye geldi.

4 büyükler 10 milyar borçlu

Türk futbolunda ‘Dört büyükler’ olarak tabir edilen Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un toplam borcu 10 milyar liraya yaklaştı. Kulüplerin geride kalan aylarda açıklanan mali tabloları ve başkanlarının beyanlarına göre 8.7 milyar lira olan toplam borç, son iki aydaki kur artışları ve faizlerle 9.5 milyar lirayı geçti. Toplam 10 milyar liraya yaklaşan borçlarda Sarı - Lacivertli kulübün payı 3.5 milyar lira durumunda. Fenerbahçe’yi 2.8 milyar lira ile Galatasaray izlerken Beşiktaş’ın borcu 2.1 milyar lira civarında. Trabzonspor Kulübü’nün borcu da 1.1 milyar lirayı buluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler