Geleceği ‘ipotek’ altında!

Galatasaray’ın vadeli borç, rehin ve temlikleri dudak uçuklatacak seviyelerde.

Yayınlanma: 27.03.2015 - 06:10
Abone Ol google-news

Galatasaray’ın yarın yapılacak mali genel kurulu Sarı-Kırmızılı camia için kritik bir önem taşırken ‘bağımsız denetim raporu’nu kaynak alarak yayınladığımız rakamlar kulübün ekonomik sorunlarının ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. ‘Bağımsız denetim raporu’nda verilen ‘şartlı görüş’ çerçevesinde Galatasaray’ın yine yüklü vergi cezasına çarptırılması gündeme gelebilir. Ayrıca rapordaki, “Sporcu bonservis hakları ile ilgili değer düşüklüğü işaretleri olmasına rağmen değer düşüklüğü çalışması yapılmamıştır” ifadesinin tehlike yaratan bir unsur olduğu belirtildi.

Vergi belirsizliği

Bağımsız denetim şirketinin Sarı-Kırmızılı kulüp hakkında hazırladığı rapordaki ‘sınırlı olumlu görüşün dayanağı’ bölümünde Galatasaray’a kesilmesi muhtemel bir vergi cezasına dikkat çekildi. Raporda, “Grup (Galatasaray) ticari faaliyetleri dolayısıyla Katma Değer Vergisi’ne tabidir. Aynı zamanda sporcularla yapılan anlaşmalara göre sporculara net rakamlar üzerinden ödeme yapmakta ve stopaj yükümlülüğü üstlenmektedir. Denetim çalışmalarımız sonucunda Grup’un (Galatasaray) söz konusu yükümlülüklerinin bir kısmını üstlenmediği tespit edilmiş olup bu hususun Grup’un (Galatasaray) 31 Aralık 2014 tarihli konsolide finansal tablolarına ve 31 Aralık 2013 tarihli konsolide finansal tablolarına muhtemel etkisi tarafımızdan belirlenememiştir” denildi.

1.3 milyar TL temlik

Denetim şirketinin raporu doğrultusunda ortaya çıkan bazı rakamlar Galatasaray Kulübü’nü gelecekte zor günlerin beklediğini gözler önüne serdi. İşte yüksek seviyelere ulaşmış tarihi rakamlar:

Kulübün net yabancı para pozisyonu açığı: 377.5 milyon TL.

Kısa vadeli alacak-borç farkı: -434.2 milyon TL. 

Uzun vadeli borç toplamı: 312 milyon TL.

Gayrimenkuller üzerinde 605.4 milyon TL ipotek.

Sportif AŞ hisse senetleri üzerinde 118 milyon TL rehin.

Gelecek dönem gelirleri üzerinde 496.3 milyon TL temlik.

Toplam 1.3 milyar TL ipotek, rehin, temlik. 

Vadesi gelmemiş yükümlülük: 80 milyon TL.

Depolamaya 2.4 milyon, deplasmana 20 milyon TL

Galatasaray Kulübü’nün gider kaleminde görünen bazı rakamlar dudak uçuklatacak cinsten... Sarı- Kırmızılıların lisanslı ürünlerinin satıldığı GS Store’ların bağlı bulunduğu Galatasaray Mağazacılık ve Perakendecilik AŞ’nin 2014 yılındaki depolama-lojistik maliyetinin 2.4 milyon TL’ye ulaştığı ortaya çıktı. Bu rakamın 2012’de 435 bin TL olduğu belirlendi. Kulüp bünyesindeki tüm branşların kamp ve deplasman giderleri 2012’de 12.8 milyon TL, 2013’te 18.2 milyon TL, 2014’te ise 20 milyon TL’ye çıkarak rekor seviyeye ulaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler