100 canın parası 2 futbolcuya prim

Milli Futbol Takımı’na Euro 2016’ya katılma hakkı elde ettiği için kişi başı 500 bin Avro (1.6 milyon TL) verilecek. Avrupa ülkeleri şampiyon olan takıma bile bu tutarda prim vermiyor. Futbolda paralar böyle dağıtılırken Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere ödenecek tazminat tutarı sadece 29 bin lira.

Yayınlanma: 15.10.2015 - 23:15
Abone Ol google-news

A Milli Futbol Takımı’nın Fransa’da düzenlenecek Euro 2016 organizasyonuna playoff oynamadan direkt katılacak olması tüm ülkeyi sevince boğarken milli takım futbolcularına verilecek adeta dudak uçuklattı. Euro 2016’ya katılma hakkı elde ederek toplamda 10.5 milyon TL prim hakkı kazanan milli takımda, Fatih Terim ve futbolculara sadece katılım payı olarak 500 bin Avro (1.6 milyon TL) verilecek. Ankara’da yaşanan terör saldırısında ise hayatını kaybedenlere ödenecek tazminat tutarı ise 29 bin lira. Rakamlara baktığımızda 100 canın bedeli iki futbolcunun primine neredeyse denk geliyor.

TFF’nin kaynağı UEFA

Milli takım verilecek primler ise aşağı yukarı diğer ülkelerin Avrupa şampiyonluğu için ayırdığı prim tutarına eşdeğer. İngiltere, Almanya, İspanya gibi şampiyonanın favorileri şampiyonluk primlerini düşük miktarda tutarken milli takıma sadece kupaya katılımı için ödenecek rakamlar kamuoyunun tepkisini çekti. Bu arada Avrupa’nın birçok ekibi EURO 2016’ya katılım ile ilgili herhangi bir prim sistemini kullanmıyor.

Demirören açıkladı

Futbolculara verilecek primlerin nereden ödeneceği ise netlik kazandı. TFF yetkilileri söz konusu primlerin futbol federasyonunun kasasından ödenmeyeceğini açıkladı. Futbolculara ve teknik heyete verilecek primlerin UEFA’nın Avrupa Şampiyonası’na katılacak ekipler için belirlediği 12 milyon Avro’luk ödemeden yapılacağı öğrenildi.

A Milli Futbol Takımı’na verilecek primi TFF Başkanı Yıldırım Demirören bizzat açıkladı. İzlanda maçının ardından soyunma odasına inen Demirören’in oyunculara bir konuşma yaptığı ve prim tutarını kendisinin belirlediği kaydedildi. Prim kıyaslamasında ülkelerin ekonomik şartları ise yaşanan çarpıklığı gözler önüne seriyor. İngiltere’de yaşayan bir asgari ücretli ayda 1378 Avro kazanırken bu rakam Türkiye’de 297 Avro civarında kalıyor. Yani İngiltere’deki mevkidaşından 4 kat daha awz kazanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının milli takımı, bırakın şampiyon olmayı kupaya katılım hakkında bile İngiliz futbolcularla neredeyse aynı miktarda prim alıyor.

UEFA’nın dağıtacağı ödüller

EURO 2016 katılım ücreti: 12 milyon Avro
Grup maçlarında beraberlik: 500 bin Avro
Grup maçlarında galibiyet: 1 milyon Avro
Grup 3.’lerine verilecek ücret: 1 milyon Avro
Çeyrek final: 2 milyon Avro
Yarı final: 3 milyon Avro
İkincilik: 4.5 milyon Avro
Şampiyon: 7 milyon Avro


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon