Hava kirliliğinin koronavirüs kadar ölümcül olabileceğini gösteren rapor açıklandı

Çarpıcı verilerin yer aldığı rapora göre, hava kirliliğine ilişkin en kirli 5 istasyon Türkiye’de bulunuyor.

Yayınlanma: 28.02.2020 - 02:00
Hava kirliliğinin koronavirüs kadar ölümcül olabileceğini gösteren rapor açıklandı
Abone Ol google-news

Küresel hava kalitesi bilgi platformu IQAir, dünyadaki PM2,5 (ince partikül madde) hava kirliliğine dikkat çeken çarpıcı bir rapor yayımladı. Rapora göre dünya nüfusunun yüzde 90’ın güvenli olmayan hava soluyor. Her yıl hava kirliliği sebebiyle 7 milyon kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’ye dair bazı verilerin de yer aldığı raporda Avrupa’daki PM2.5 hava kirliliği sıralamasında en kirli 10 istasyonun 5’i Türkiye’den. 

Çölleşme, kum fırtınaları ve yangınların da hava kirliliği üzerinde büyük rol oynadığına dikkat çeken rapor, PM2.5 ve iklim krizine yol açan sera gazlarının ortak bir kaynağı olduğunu ve bunun da fosil yakıtların yakılması olduğunu ortaya koyuyor. Raporda halk sağlığının ve ekosistemlerin korunması için acil çağrıda bulunuluyor.

‘LİMİTİN 3 KATI’

Raporun, Uzakdoğu’ya odaklanan ana bulgularına göre, 2019’da Çin kentlerindeki PM2.5 oranında yüzde 9’luk bir düşüş yaşandı. Hindistan’ın ulusal hava kirliliği 2018’den 2019’a yüzde 20 azaldı ve kentlerin yüzde 98’i bu alanda ilerleme kaydetti. Ancak hâlâ Güney Asya’daki en kirli 30 kentin 21’i Hindistan’da, 5’i Pakistan’da. 

‘TÜRKİYE’DE SINIR DEĞER YOK’

Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan Prof. Dr. Ali Osman Karababa, rapora ilişkin “Avustralya ve Kanada PM2,5 için ulusal mevzuatında Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerlere uyarken, Japonya ve ABD’de bu değere yakın limitler belirlendi. Enerji politikasında kömürün büyük yeri olan Çin bile geçen yıllarda kent ve kırsal için farklı PM2.5 limitleri kabul etti. Türkiye’de ise ne yazık ki PM2.5’e yönelik hiçbir sınır değer ve ulusal mevzuat yok. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kılavuz değerler ve Avrupa Birliği’nin limitleri de göz önüne alınarak 2020 yılında PM2.5 kirleticisi için ulusal limitlerin belirlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

81’İNDE ÖLÇÜLDÜ

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun bu yılın başında yaptığı açıklamaya göre, 2019 yılında Türkiye’de 339 Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’ndan sadece 81’inde PM2.5 ölçüldü. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler