Hedef ‘Demokrasi İttifakı’

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP’nin büyük kongresi öncesi Cumhuriyet’e konuştu...

Yayınlanma: 21.02.2020 - 02:00
Hedef ‘Demokrasi İttifakı’
Abone Ol google-news

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin hafta sonu Ankara’da düzenleyeceği 4’üncü Büyük Olağan Kongresi öncesinde görev süresini değerlendirerek “Mücadele ve direnişle geçen iki yılı arkamızda bırakıyoruz. Zor bir dönemdi, eksikliklerimiz oldu ama parti olarak önemli bir mücadelenin taşıyıcısı olduk” dedi. Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Temelli şunları söyledi: 

‘MÜCADELE DOLU 2 YIL’

- Geçen 2 yıllık görev sürenizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yeni dönemde aday mısınız?

Geride bıraktığımız iki yıl hem Türkiye siyaseti açısından hem de HDP açısından yoğun ve dramatik bir süreçti. OHAL sürecini kalıcılaştıran, tek adam rejimi ile otoriter bir sistemi inşa etme gayretinde olan Saray, siyasi, ekonomik ve toplumsal barışı adeta dinamitledi. Hukuk ve insan hakları adına ne kadar kazanım varsa yok saydı. Kuvvetler birliği anlayışıyla adaletsizliği yaygın hale getirirken, yargı bağımlı ve taraflı yapısıyla toplumsal ve siyasal yaşamda onarılması güç tahribatlar yarattı. Tüm bu saldırılara karşı kararlı bir direnişi var ettik. Bizim için yerel seçimlerde verdiğimiz mücadele önemli bir kavşaktı ve iktidarın yenilmesi açısından kritik bir momentti. Direnişle geçen iki yılı arkamızda bıraktık. Zor bir dönemdi, eksikliklerimiz oldu ama önemli bir mücadelenin de taşıyıcısı olduk. Adaylık konusunda ise, bizde adaylık süreci yok. Kurullarımız hem geçmişi hem de geleceği, teamüllerimiz ve ilkelerimiz ölçeğinde ele alıp değerlendirmekte. 22 Şubat’ta yapılacak MYK’de kurullarımız kararını verecek. Sadece şunu söyleyebilirim, 4. Büyük Kongremizde şekillenecek olan yeni kurullarımız geçmiş dönemin birikimiyle eminim bir kartopu gibi mücadeleyi büyüterek ilerletecektir.  

‘İTTİFAKI BÜYÜTECEĞİZ’

- Millet İttifakı’nı dışardan desteklediniz. Hangi şartlar altında bu destek devam edecek, kongrenin ana gündem konusu ne olacak?

HDP, 31 Mart seçimlerinde herhangi bir ittifaka destek vermedi. Bizim AKP/MHP blokunu geriletmek üzerine bir hedefimiz vardı ve seçim stratejimizi bu hedef üzerine kurduk. Bu hedef doğrultusunda aday çıkarmadığımız kentlerde bu blokun karşısındaki adayları destekledik. 31 Mart’ta HDP bir strateji benimsedi ve bu strateji karşısında AKP/MHP bloku kaybetti. Biz de bu stratejimizi geliştirerek “Demokrasi İttifakı”nı tanımladık. Şimdi toplumsal zeminde ‘Demokrasi İttifakı’nı büyütmeli, demokratik çözümleri her alanda yaşama geçirmeliyiz. Kongremizin temel hedefi de Türkiye’yi demokratik iktidarla tanıştıracak bir hamle sürecini örmektir. Bunun için de Demokrasi İttifakı’nı büyütmeye yönelik gündemimiz var. Bu gündemimizi kongremizde bir kez daha güçlü şekilde vurgulayacağız. Kongremizin ana teması “Demokrasi İttifakı’yla demokratik iktidar” olacak. Bu temanın içinde eşit yurttaşlık temelinde yerel demokrasi ile güçlendirilmiş parlamenter sistem olacak. Demokratik değerler, evrensel hukuk ve özgür siyaset etrafında bir araya gelerek önümüzdeki süreci karşılayacağız.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler