‘Hukukla izah edilemez’

Turgut Kazan, Kimlerin ne kadar “Hak Yolcu”, kimlerin hangi gruba mensup olduğunu tek tek bilmiyoruz. Çok tehlikeli bir süreç ile karşı karşıyayız. Bu tehlikeye karşı Erdoğan’ı yeni bir sorun ile karşı karşıya kalmaması için uyarıyorum. Celal Ülgen, Savcı gözaltı kararına kendi adını yazıp imza atmaya cesaret edememiş, “başsavcılığı” diye imzalamış. Böyle bir şey olamaz. Yargı içinde bazı güçlerin yapılanmış olması ve bu güçlerin yargıya egemen olmak için güç savaşları verdikleri gözlemlenmektedir.

Yayınlanma: 20.02.2020 - 02:00
‘Hukukla izah edilemez’
Abone Ol google-news

Gezi Direnişi davasında önceki gün beraat eden, tahliye sonrası 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili başka bir soruşturma nedeniyle gözaltına alınan iş insanı Osman Kavala’nın durumuna hukukçular tepki gösterdi. 

Gezi davası avukatlarından Turgut Kazan, Kavala’nın durumunun yargı içinde bir güçler mücadelesi olduğunu düşündürdüğünü belirterek “Kimlerin ne kadar ‘Hak Yolcu’, kimlerin hangi gruba mensup olduğunu tek tek bilmiyoruz. Çok tehlikeli bir süreç ile karşı karşıyayız. Bu tehlikeye karşı Erdoğan’ı yeni bir sorun ile karşı karşıya kalmaması için uyarıyorum” dedi. Avukat Celal Ülgen ise Kavala’nın “yargıda güçler savaşına” maruz kaldığını belirterek savcının gözaltı kararına kendi adını yazmaya cesaret edemediğini söyledi. 

Avukat Turgut Kazan, Gezi davası ve sonrasında yaşanan gelişmeleri Cumhuriyet’e değerlendirdi. Kazan, 15 Temmuz dosyasında Kavala’nın tutuklu olduğunu fakat Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararından önce tutukluluk kararının kaldırıldığını belirterek, “Resen ve durup dururken tutukluluğu kaldırdılar. Biz bir yumuşamanın olduğunu düşündük. Yani AİHM karar verirse yeni güçlük doğmaz diye beklemiştik. Kendilerine kambur olur diye düşündüklerini sandık. O günden sonra ne oldu, dosyaya ne girdi? Tutuklu iken neden ifadesi alınmadı? Böyle bir dosyada gözaltına gerektirecek bir durum varsa 2 buçuk yıldır cezaevinde tututuğunuz bu insanı niye çağırmadınız? Böyle bir savcılık anlayışı asla kabul edilemez” dedi. 

Durumun Türkiye’de yargı içinde bir güçler mücadelesini düşündürdüğünü vurgulayan Kazan, şöyle konuştu: “Türkiye’de hâkim ve savcıların sistemin içinde falanca gruplardan oluştuğu anlaşılıyor. ‘Hak Yol’ diye bilinen bir grubun güçlü olduğu anlaşılıyor. Bana göre mahkemeler yoluyla Türkiye’yi ele geçirmeye çalışan FETÖ ya da Hizmet grubu kadar tehlikeli bir grup veya süreç ile karşı karşıyayız. Dün (önceki gün) tahliye kararı ile birlikte farklı düşünüyordum ama bugün (dün) görünen Beştepe’nin olaya farklı baktığıdır. Yandaş medyada bakıldığı gibi ‘Henüz süreç tamamlanmadı’ gibi bakılıyor. Öfke duyulduğu anlaşılıyor. Bu Türkiye’de asla yargı olmadığını gösteriyor. Bu, tehliyekeye karşı Erdoğan’ı uyarıyorum. Biz zaten karşı karşıya kalıyoruz. Biz bunu daha önce de söylemiştik ‘O yapıyı seyredenler bir gün tutuklanacak’ diye.” 

‘SAVCI ADINI YAZAMADI’

Avukat Celal Ülgen, Kavala’ya yapılanı olağan ve hukuksal bir işlem olarak nitelemenin mümkün olmadığını dile getirerek tahliyesinin engellendiğini söyledi. “Bu süreci hukukla izah etmeye çalışmak bile nafile” diyen Ülgen, “Savcı gözaltı kararına kendi adını yazıp imza atmaya cesaret edememiş “başsavcılığı” diye imzalamış. Böyle birşey olamaz” dedi. Kavala’nın durumunun “güçler savaşı” olarak yorumlanmasının mümkün olduğunu ifade eden Ülgen, “Çünkü görünmeyen ve ilan edilmemiş bir çatışmanın varlığını, kimi tahliye ve beraat davalarının sonuçlarında görüyoruz. Bu gelgitler hukuk içinde olabilecek şeylerden değildir. Yargı içinde bazı güçlerin yapılanmış olması ve bu güçlerin yargıya egemen olmak için güç savaşları verdikleri gözlemlenmektedir. Bu gözaltı kararının aslında tutuklamaya dönüşeceğini hepimiz bilmekteyiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler