İBB’ye engelleme bitmiyor, bu kez de UKOME’nin yapısı değiştirildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) de aralarında bulunduğu çok sayıda büyükşehir belediyesini kapsayan bir değişikliğe gidildi. “Yetki tırpanı” olarak yorumlanan bu değişiklik kapsamında İBB’ye bağlı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nde (UKOME) de üye çoğunluğu değişti. Yeni kararla UKOME’de İBB de azınlık duruma geçti. İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Yeni bir engelleme çabası daha. İBB artık UKOME’de çoğunluk değil, azınlık” dedi.

Yayınlanma: 20.02.2020 - 02:00
İBB’ye engelleme bitmiyor, bu kez de UKOME’nin yapısı değiştirildi
Abone Ol google-news

İBB’nin yetkilerine ilişkin tartışmalar sürerken İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı büyükşehir belediyelerini ilgilendiren çok önemli bir yönetmeliğe imza attı. Bakanlıklar ‘Büyükşehir belediyelerinin görev, yetki ve sorumluluk alanında kalan yerlerde ulaşım ve trafik ile ilgili kararları alarak planlama ve koordinasyonu sağlayan UKOME’deki üye dağılımını değiştirdi. İBB’nin yönettiği UKOME’de de mevcut durumda büyükşehir belediyelerinin 11, kamu kurumlarının 10 üyesi vardı. İBB yetkilileri dışında UKOME’de Milli Savunma Bakanlığı temsilcisi, Jandarma Genel Komutanlığı temsilcisi, Emniyet Genel Müdürlüğü temsilcisinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kamu kurumu var.

ETKİNLİK DEĞİŞTİ

Resmi Gazete’de yayımlanan “Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” kapsamında UKOME’deki kamu kurumlarının üye sayısı artırılarak 14’e çıkarıldı. Buna göre üyeler arasına Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üyeleri de eklendi. Bu durumda tüm büyükşehir belediyelerinde olduğu gibi İBB’nin de UKOME kararlarındaki etkinliği değişti. 

‘KUŞATMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Karar CHP’li Büyükşehir Belediyeleri’nde “yetki tırpanı” olarak yorumlandı. Kararı gazetemize değerlendiren İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Mecliste çoğunluğunu kullanarak İBB’yi çalıştırmayan AKP gibi bu kez de bakanlık eliyle yetki tırpanı yapıyor. Seçimlerden sonra engellemeler bitmedi. Boğaziçi imar yetkisi gibi çok sayıda engellemelerle karşılaştık. İBB’yi kuşatmaya çalışıyorlar. Yeni bir engelleme çabası daha geldi. İBB’nin yönettiği UKOME’nin yapısı Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. İBB, artık UKOME’de çoğunluk değil azınlık. Milli Eğitim ve Aile bakanlıkları da UKOME’nin üyesi haline geldi” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler