İdlib’de ölümcül ateş dinmiyor

Türkiye’nin, Suriye ordusu ve onu destekleyen Rusya’ya karşı caydırıcılığı artırmak üzere ABD’den iki Patriot hava savunma bataryası talep ettiği iddia edildi.

Yayınlanma: 21.02.2020 - 02:00
İdlib’de ölümcül ateş dinmiyor
Abone Ol google-news

Ankara-Moskova hattında her geçen gün gerilimin daha da artmasına neden olan Suriye’nin İdlib bölgesinden dün yine şehit haberleri geldi. İdlib kent merkezinin güneydoğusundaki Neyrab çevresinde çatışmalar yoğunlaşırken Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada “Ateşkesi sağlamak üzere İdlib bölgesinde bulunan unsurlarımıza yapılan hava saldırısı sonucu 2 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır” ifadeleri kullanıldı. 

Saldırı sonrasında belirlenen hedeflere ateş açıldığı belirtilen açıklamada, “İdlib bölgesindeki çeşitli kaynaklardan alınan son bilgilere göre; 50’den fazla rejim unsuru, 5 tank, 2 zırhlı personel taşıyıcı, 2 silahlı pikap, 1 obüsün imha edildiği öğrenilmiştir” denildi. 

‘F-16 KULLANILABİLİR’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TSK’ye ölümcül ateşten Suriye ordusunu sorumlu tuttu. Bölgedeki kimi kaynak ise Neyrab çevresinde bulunan Kimnes’teki TSK gözlem noktasının etrafının Rus savaş uçakları tarafından vurulduğunu iddia etti. Bloomberg’ün üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Türkiye, Suriye ordusu ve ona hava desteği veren Rusya’ya karşı caydırıcılığı artırmak üzere güney sınırına yakın bölgelere yerleştirmek için ABD’den iki Patriot hava savunma bataryası talep etti. Habere göre, yetkili, Patriot bataryalarının Hatay’a yerleştirilmesi durumunda Suriye ordusuna karşı İdlib’de F-16’ların da kullanılabileceğini söyledi. 

RUSYA’DAN AĞIR SUÇLAMA

Bu arada, Rusya’dan Ankara’ya dönük ağır bir suçlama yükseldi. Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, “Türk ordusunun Suriye’deki teröristlere destek verdiğini” iddia etti. “Teröristlerin Kimnes-Neyrab hattında Suriye ordusuna yönelik saldırıları çok sayıda zırhlı tankla gerçekleştirdiğini ve Türk ordusunun buna topçu ateşiyle destek verdiğini” savunan merkezin açıklamasında Ankara’ya bu faaliyetlerini durdurma çağrısı yapıldı.

Türkiye ile Rusya’nın Suriye krizindeki farklı tutumları son dönemde daha görünür hale gelirken sahada da gerilim yükselmişti. Bu ay içinde İdlib bölgesinde Suriye ordusunun ateşi sonucu 13 şehit haberi gelmişti. İdlib, Afrin bölgesinde Rusya destekli Suriye ordusunun ilerleyişiyle birlikte TSK noktalarının, sivillerin güvenliğine yönelik kaygılar tırmanmıştı. Moskova’da iki ülke arasında heyetler arası görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün İdlib konusunda geniş çaplı operasyona işaretle “Bir gece ansızın gelebiliriz” çıkışı Rusya’da yankı bulmuş ve Kremlin “bu en kötü senaryo olur” tepkisi vermişti. 

Dün şehit haberleri öncesinde Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Astana ortakları Rusya-Türkiye-İran’ın liderler zirvesi için çalışma yürütüldüğünü duyurdu. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da önceki gece BMGK’de yaptığı konuşmada “Türkiye tehdit teşkil eden tüm hedefleri vuracak. Askerimizi geri çekmeyeceğiz ve gözlem noktalarından geri çekilmeyeceğiz. Ay sonuna kadar pozisyonlarından çekilmesi gereken rejimdir” dedi.

LİDERLER ZİRVESİ GÜNDEMDE

Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, İdlib krizine ilişkin görüşmelere atıfla, Rusya ile ortak devriyenin bir seçenek olarak gündemde bulunduğunu söyledi. Rusya’nın İdlib’den TSK’nin çekilmesi yönündeki pozisyonunu sürdürdüğünü ancak Ankara’nın gündeminde böyle bir kararın bulunmadığına da değindi. İsmi açıklanmayan yetkili, Mart ayında Astana ortakları Türkiye-Rusya-İran’ın Tahran’da bir araya gelmesinin beklendiğini, öncesinde bir Rus heyetin Ankara’ye gelebileceğini de kaydetti. 

ABD: RUSYA-TÜRKİYE ÇATIŞMAYA YAKIN

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, “Türkiye ile Rusya’nın İdlib’de geniş çaplı bir çatışmaya yakın olduğunu gördüklerini” belirtti. Basın toplantısında Hoffman, uluslararası toplumun Suriye ordusunun İdlib’deki saldırılarına son vermesi konusunda baskı uygulaması gerektiğini söyledi. ABD’nin Suriye’deki duruşunun değişmediğini, siyasi çözümün gerektiğini vurgulayan Hoffman, “Ruslar ve Türkler’in bölgede daha kapsamlı bir çatışmaya girmeye çok yaklaştığını görüyoruz. Bundan kaçınmanın bir yolunu bulacaklarını umuyoruz” ifadesini kullandı.

Öte yandan Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütü PKK/YPG’nin etkinliğindeki Kamışlı’da Rusya ile ABD güçlerinin yine karşı karşıya geldikleri belirtildi. DHA’nın haberine göre, ABD askerlerinin kullandıkları zırhlı araç Rus askeri polis aracının önüne kırdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Rus aracının önce yolun soluna doğru ilerlediği, ABD askeri aracının da sola manevra yaptığı görüldü. Daha sonra, ABD askeri aracı, sağa doğru manevra yapan Rus aracının önüne kırarak yoldan çıkmasına neden oldu.

GÜVENLİ YER KALMADI!

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye dahil Suriye’nin komşu ülkelerine daha fazla sığınmacı almaları çağrısında bulundu. Rusya, İran destekli Suriye ordusunun, Nusra bağlantılı HTŞ ile TSK destekli muhalif güçlerin ateşi arasında kalan binlerce sivil için kaygılarını dile getiren örgüt, çatışmaların durması çağrısını yineledi. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock da Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada İdlib’de yaşanan yıkımının boyunun kat ve kat arttığını ve son 15 günde hava ve kara saldırıları nedeniyle en az 100 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Bölgede 900 binden fazla kişinin dondurucu hava koşullarında yürüyerek ya da kamyonetlerin arkasında çatışmalardan kaçtığını belirten Lowcock, “Güvende olacaklarını düşündükleri daha kalabalık yerlere kaçıyorlar ancak İdlib’de hiçbir şey güvenli değil. İdlib’de sivillerin kaçabileceği güvenli bir yer kalmadı” dedi. Yaklaşık 170 bin kişinin açık alanlarda ya da tamamlanmamış yapılarda barındığına dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler