Kadınların gurur ve hüzün veren hikayeleri belgesele taşındı

Cumhuriyetin ilk gününden bugüne, toplumsal yaşamımıza damga vuran kadınlara saygı duruşu niteliğindeki “Kadınımızın Hatıra Defteri” belgeseli Nebil Özgentürk yönetmenliğinde hayat buldu.

Yayınlanma: 28.02.2020 - 02:00
Kadınların gurur ve hüzün veren hikayeleri belgesele taşındı
Abone Ol google-news

DenizBank’ın desteğiyle 1920’den 2020’ye kadınların başarı öykülerinin anlatıldığı, toplam 5 bölüm ve 200 dakikadan oluşan belgeselde bilimde, sanatta, sporda, edebiyatta iz bırakan, adını dünyaya duyuran kadınların ilham dolu hayat hikâyeleri ekrana taşınıyor. İlk bölüm 8 Mart’ta HaberTürk’te yayımlanacak. 

Belgeselin ön gösterimi önceki gün Deniz Kule’de yapıldı. 40 dakikalık belgeselde Türkan Saylan ve Yıldız Kenter’in hayat hikâyeleri izleyenlere duygu ve gurur dolu anlar yaşattı. İlk olarak Saylan’ın çocukluğundan itibaren toplumun iyiliği için yaptığı çalışmalar ve başarıları gururdan gözlerimizi yaşarttı. Yaşamının son zamanlarında Ergenekon davaları sırasında ona yaşatılanlar ise bu kez üzüntüyle karışık öfkenin dışavurumu olarak gözyaşlarının akmasına neden oldu. 

Yıldız Kenter’in ülke tiyatrosu, sinemasına katkısının anlatıldığı belgesel de izleyenlerin beğenisini topladı. Yıldız ve Müşfik Kenter’in Kenter Tiyatrosu’nu yaşatmak için sarf ettiği çaba, umutlarını hiç kaybetmeden ömürleri boyunca tiyatro sanatına katkı sağlamak için yaptıkları ve o tiyatrodan uğurlanışları doğal olarak duygusal anlar yaşattı. 

Belgeselde Yıldız Kenter ve Türkan Saylan için canlandırmalı iki kısa film çekimi de yapıldı. Saylan’a tiyatro oyuncusu Güler Öktem hayat verirken, Yıldız Kenter’i, öğrencisi Güneş Berberoğlu canlandırdı. 

“Kadınımızın Hatıra Defteri” projesinde Muazzez İlmiye Çığ’dan Macide Tanır’a, Halide Edip Adıvar’dan Nermin Abadan Unat’a, Adile Naşit’ten Yıldız Kenter’e, Safiye Ayla’dan Leyla Gencer’e, Türkan Saylan’dan Halet Çambel’e, Tilda Kemal’den Duygu Asena’ya, Selda Bağcan’dan Sezen Aksu’ya mesleklerinde ilkleri başarmış pek çok özel isim, kimi zaman hüzünlendiren, kimi zaman gülümseten sımsıcak öyküleriyle yer alıyor.

‘ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ’

 DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, gecede yaptığı konuşmada “Belgeselimizde, Cumhuriyet tarihine adını yazdıran, gelecek nesillerin geriye dönüp baktıklarında ‘çok şey borçluyuz’ diyecekleri kadınlarımızın hepimize güç veren hikâyelerini derledik. Yeni nesilleri geçmişimizin mirasıyla buluşturan böyle anlamlı bir çalışmanın destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu. 

‘SELAMIMIZ OLSUN’

Gece sonunda gazetemize konuşan Özgentürk, “Bir yanımda değerli bir ailenin üyesi Serenad Bağcan, bir yanımda belgeselimizin gerçek kahramanı Cihan Ağabey (Ünal), ben heyecandan ölüyorum. Kadınlara minicik bir katkımız olursa, bir selamımız olursa ne mutlu. Ben diyorum ki bu kadar acıların yaşandığı bir dönemde sadece 8 Mart değil, her gün kadın günü olsun” dedi. Cihan Ünal ise çok zevkle, duygulanarak ve gururlanarak izlediğini söylerken, “Çok anlamlı. Nebil de hakkını vererek seslendirmiş, öbür bölümleri inanın şimdiden merak ediyorum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler