Yaşar Kemal kitabı okurlarla buluşuyor

28 Şubat 2015 tarihinde aramızdan ayrılan edebiyatın dev çınarı Yaşar Kemal’in hayatı ve bilinmeyen gerçek hikâyeler gazeteci Mehmet Poyraz tarafından kitap haline getirildi.

Yayınlanma: 24.04.2015 - 14:55
Abone Ol google-news

 

BİLİNMEYEN GERÇEKLER

Yaşamının ilk yıllarından itibaren, doğayı ve insanları çok iyi şekilde gözlemleyen Yaşar Kemal, çevresinde gelişen olaylara da kayıtsız kalmayarak büyük ölçüde eserlerinde yer verdi. Dolaylı da olsa yazıya döktüğü bu olayların birçoğu toplum tarafından bilinen gerçek hikâyelerdi.

 

BİLİNMEYEN GERÇEKLER

Kitabın yazarı, Yaşar Kemal’in öğretmen vekilliği yaptığı Osmaniye’nin Bahçe köyünden olan gazeteci Mehmet Poyraz’ın, büyük ustayla görüşmüş kişilerin anlatımlarına da yer verdiği bu eserde, gazetecilerin yorumları da yer almakta. Yaşar Kemal’in vesilesiyle ünlü olan Adanalılarında anlatıldığı ‘Yaşar Kemal’ kitabının kapağında ise, eğitimci-ressam Özlem Ellialtı imzalı, özel çizim ustanın yağlı boya portresi yer alıyor. Yaşar Kemal’in hakkında, ve çevresinde gelişen hiç bilinmeyen gerçek hikâyeleri içeren kitabın yayın editörlüğünü Seyfi Karahan üstlendi.

 

AĞITLAR, EŞKİYALAR

Mehmet Poyraz ‘Yaşar Kemal’ kitabı hakkında yaptığı açıklamada, Çukurova’nın bilinen gerçekleri ağıtlar ile eşkıyalığı geniş olarak anlattığını belirtiyor; “Büyük usta Yaşar Kemal ve çevresiyle ilgili gerçek hikâyeler hiç şüphesiz büyük ustayı etkilemiştir. Bu gerçek hikâyeleri kimi zaman olduğu gibi kullandı, kimi zaman ise; yer ve isimleri değiştirerek. İnce Memed romanı da ilhamdan ve bazı gerçeklerden oluşur. Kimdi bu İnce Memed? Gerçekten hayatta öyle biri yaşadı mı? Röportajcılığı sadece Türkiye’de değil, Dünya’da da konuşuldu, bu alanda başarılı olmasının sırrı neydi? Bu soruların tüm cevabı ile Adana’da yaşanan bazı tarihi olaylar kitapta geniş olarak yer alıyor.”

 

TANIDIK İSİMLER

Karahan Kitabevi Yayınları’ndan, okuyucusuyla buluşacak olan Yaşar Kemal kitabının tanıtım bülteninde ise şu ifadeler yer alıyor; “Günümüzde artık yok olan ağıtlar neden ve kimler için söylenirdi. Kimdi bu âşıklar? Sözlü halk edebiyatını derleyerek yazı dünyasına giriş yapan Yaşar Kemal, uzun uzun yaptığı betimlemeleri neye borçluydu? Ustanın gittiği okulun geçmiş tarihi nasıldı ve bundan etkilendi mi? Çukurova’yı mı anlattı, yoksa Dünya’yı mı? Yaşar Kemal’in aramızdan ayrılışının ardından kimler ne yazdı? Türkiye’nin yakından tanıdığı isimlerle büyük usta geçmiş tarihlerde nasıl tanıştı?” 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler