Aziz Nesin 100 Yaşında

34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ilk gününde Onur Çizeri Tan Oral’ın da konuşmacı olarak katıldığı üç etkinlikte edebiyatımızın 100 yaşındaki mizah çınarı Aziz Nesin saygı ve özlemle anıldı.

Yayınlanma: 08.11.2015 - 19:23
Abone Ol google-news

Aziz Nesin Vakfı ve Yayınları’nın düzenlediği  “Aziz Nesin 100 Yaşında” etkinliklerinin “Aziz Nesin, Karikatür ve Mizah” başlıklı Turgut Çeviker’in yönettiği ilk paneline karikatürist mimar Tan Oral, karikatürist Semih Poroy ve 45 yıl kitaplarının kapak tasarımlarını yapan Erkan Yavi katıldı.

TÜYAP’ta Mizah ve Çizgi Buluştu

Tan Oral çok küçük yaşlarında mizahıyla beslendiği Aziz Nesin’e Çatalca’daki vakfın kuruluşu sırasında borcunu ödemeye çalıştığını, çocuklara odaklı vakıf projesini nasıl birlikte gerçekleştirdiklerini anlattı. Poroy ise, Nesin’in karikatür ve karikatüristler hakkında düşünen ve yazan Nesin’in Abdülcanbaz’ında isim babası olduğunu hatırlattı. Poroy, “Pek çok mizah dergisi çıkaran Aziz Nesin yaşamı boyunca karikatüristlerle çalıştı, dost oldu ve onlara olanak tanıdı.” dedi. 45 yıl önce Nesin’in kitaplarına kapak yapmaya başlayan Erkan Yavi ise, “Çok özlüyorum, ona kapak yapmak çok güzeldi, yapamamakta bir eksiklik.” diyerek başladığı konuşmasında Aziz Nesin’in mizah kitaplarına kapak yapmanın kolay olduğunu bir öyküyü bile okumanın yetebildiğini, kapaklardan örnekler göstererek anlattı, hemen hemen her baskıya yeni kapak çizdiklerini de hatırlattı.

Çağdaş bir aydın

“Çağdaş Bir Aydın Olarak Aziz Nesin” başlıklı ikinci etinlikte onun umut aşılayan aydınlık duruşunu defalarca söyleşi yapmış olan gazeteci yazar Zeynep Oral anlattı. “Merhaba” başlıklı uzun eserinden bölümlerle başlayan konuşmasında Oral, “Aziz Nesin toplumun gözü kulağı, vicdanının sesi olan çağdaş bir aydındı. Ne mutlu onun mesleğe başladığım 67-68 yıllarında tanıma olanağı buldum” dedi.

Günün “Edebiyatımızın Bir İkon Kişiliği: Aziz Nesin” başlıklı Turgay Fişekçi’nin yönettiği son etkinliğin konuşmacıları ise, Feridun Andaç, Doğan Hızlan, Yüksel Pazarkaya idi.

Konuşmacılar, Aziz Nesin’in olağanüstü çalışkanlığının, üretkenliğinin, toplumun gözü kulağı, vicdanının sesi olduğunun altını çizdiler. Kolay okunabilsin diye çok emek veren, kazandığı her kuruşu ailesi ve Çatalca’da çocuklar için kurduğu vakfa akıtan Aziz Nesin’in sergilediği örnek tutumluluğu cimrilikle değil aydın sorumluluğuyla açıkladılar, sanat felsefesi ve eserlerinin değerini örneklerle anlattılar.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler