Kredilerin ’hayat’a dopingi devam etti

Türkiye’de esas olarak kredi kullanımına bağımlı olan hayat sigortası, prim üretiminde yeni yıla yüzde 125’lik artışla başladı.

Yayınlanma: 03.03.2020 - 05:30
Kredilerin ’hayat’a dopingi devam etti
Abone Ol google-news

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı Ocak 2020 verilerine göre, ocak ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla toplam sigorta primi üretimi yüzde 33.4 artarak 8.2 milyar lira oldu. Bu kapsamda hayat branşı prim üretimi yüzde 125.3 artarak 1.4 milyar liraya, hayatdışı prim üretimi yüzde 22.9 artarak 6.8 milyar liraya yükseldi.

Veriler, geçen yılı da yüzde 64 prim artışıyla kapatan hayat branşında yükselişin devam ettiğini gösteriyor. Hayat branşındaki güncel durumla ilgili sorularımızı yanıtlayan Metlife Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Deniz Yurtseven, geçen yılın son çeyreğinde kredi piyasasında başlayan hareketliliğin bu yıl da devam ettiğini vurguladı. Yurtseven şöyle devam etti: 

ZORUNLU TRAFİK İLK SIRADA

“Enflasyondaki gelişmeler ve düşen faizlerle artan kredi kullanımı, ocak ve şubat aylarında hayat branşını olumlu etkiledi. Bu durumun birkaç ay daha sürmesini bekliyoruz. Yılın ilk yarısı bu canlılıkla devam eder. Buna karşın bölgesel jeopolitik ve koronavirüsle ilgili küresel gelişmeleri, sektörümüz açısında da yakından izliyoruz.” Türkiye’de hayat sigortası poliçelerinin neredeyse yüzde 75’i bireysel kredi kullanımı bağlantılı satılıyor. Böylece kredi kullanan kişinin başına bir şey geldiğinde, onun borçları bu sigorta üzerinden ödenebiliyor. 

Öte yandan hayatdışı branşında en çok prim üretimi yüzde 23.2 artışla 1.6 milyar liraya ulaşılan zorunlu trafik sigortasında sağlandı. İkinci sırada yüzde 18.9 artışla 891 milyon liraya ulaşan kasko var. 

ALACAK SİGORTASI HIZLANDI

Mal veya hizmet verilen şirketlerin borçlarını ödememelerine karşı, son yıllarda önemli bir teminat oluşturmaya başlayan alacak (kredi) sigortası, canlılığını ocak ayında da korudu. Alacak sigortası prim üretimi yüzde 18 artarak 39.6 milyon lira oldu. Devlet destekli alacak sigortası kapsamında ise 344 bin lira, ihracat alacak sigortasında 7.7 milyon liralık prim üretildi. 

Kefalet sigortasında ise prim üretimi yüzde 30.7 artarak 5.2 milyon liraya çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler