Şanlıurfa’dan İstanbul’a Göbeklitepe

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan, tarihin bilinen ilk yerleşim alanlarından olan Göbeklitepe fotoğrafları, İstanbul Aydın Üniversitesi D Blok Fuaye alanından 27-29 Mayıs tarihleri arasında sergileniyor.

Yayınlanma: 26.05.2019 - 23:22
Abone Ol google-news

Okulun Gazetecilik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Olcay Uçak’ın Radyo Televizyon Sinema bölümü öğrencisi İlker Cem Güzeldemirci ile birlikte yaptıkları Şanlıurfa Göbeklitepe ziyaretinde çekilen fotoğraflar, 12 bin yıllık bir geçmişe tanıklık ediyor.
Geçtiğimiz yaz UNESCO’nun Dünya Kalıcı Miras Listesi’ne alması ve 2019 senesinin “Göbeklitepe yılı” ilan edilmesiyle ilgi odağı haline gelen Şanlıurfa Göbekli Tepe, “tarihin sıfır noktası”, “sosyal hayatın başlangıç noktası” olarak değerlendiriliyor.

Serginin açılışı için Şanlı Urfa’ya giden Uçak, “Öğrendiğimiz kadarıyla Göbeklitepe dünyanın en eski anıtsal yapılarını barındırıyor. Bu yapıların henüz kesin olmamakla birlikte sosyal toplanma alanları veya dinsel amaçlarla kullanıldığı tahminleri yapılıyor. Bölgede devam eden kazılar henüz başlangıç aşamasında olmasına rağmen dünyanın ilgisini çekebilecek önemli bir değişikliğe neden oldu. Bu, insanlık tarihinde tarım-inanç olarak bilinen sıralamayı inanç-tarım olarak değiştirdi. Tüm bunları öğrenince çok etkilendik ve bu projeye başlamaya karar verdik. Göbeklitepe’de yaşayan Taş Devri toplumunun sanatsal süslemeler yapabilen ve mimari sistemler kullanabilen 12 bin yıl öncesinin uygarlığını taşımaları ören yerinde ziyaretçileri şaşırttığı kadar bizi de şaşırttı” diyor.
Kazılar, Araştırma ve Kazı Koordinatörü ve Almanya Arkeoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Lee Clare ile devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler