İnsanlığın son umudu

Japon sinemasının ünlü efsanesi Godzilla 65 yıldan beri sinema Izleyicisini büyülemeyi sürdürüyor. Japonya’da 33, ABD’inde çekilen 3 filmiyle dev sürüngen 1954’ten beri beyaz perdede. Godzilla 2: Canavarlar Kralı’nda Godzilla titanlarla savaşarak insanları kurtarıyor.

Yayınlanma: 31.05.2019 - 10:36
Abone Ol google-news

Eugène Lourié’nin The Beast from 20.000 Fathoms’u (Devler Alemi/ 1953) atomik bir deney sonucu uyanan dev dinozorun öyküsüydü. Radyasyondan etkilenen yaratık kentlere gidip insanlara saldırıyordu. Bu basit düşünceden yola çıkan fantastik film 1953’te ABD’inde gişe rekoru kırdı. Soğuk Savaş döneminin ortasında atom bombası tarafından uyandırılan dinozor komünizm korkusunun metaforuydu, Çok sayıda benzer filmin yapılmasına neden oldu. Japonya’da bu sansasyonel başarı görmezden gelinmedi. Japon sinema endüstrisinin tanınmış film şirketi Toho dev canavarlar filmlerinin yapılmasına karar verdi.

 

Japon efsanesi Godzilla

Ishiro Honda Godzilla’sına (1954) dramatik bir boyut kattı. Nükleer savaşın dehşetini görmüş olan Honda, Amerikalıların basit senaryosundan uzak bir içerik yarattı. Godzilla’yı kötülüğün yokedilişine dönüştürdü. Dev kertenkele Japonya’yı yakıp yıkıyor, sular altında bırakıyordu. Bunlar ülkenin yaşadığı nükleer felaketin doğrudan izdüşümüydü. Film 9 milyon Izleyiciye ulaştı böylelikle dev Japon canavarlar efsanesi doğdu. Japonya’da 33, ABD’inde 3 Godzilla filmi gerçekleştirildi. 65 yıldan beri gazışıl kabuklu gövdesiyle, radyoaktif soluğuyla Godzilla izleyiciyi büyülemeyi sürdürüyor. Yaz ayları yüksek bütçeli gişe filmleri aylarıdır. Avengers Endgame’den sonra bugün Godzilla 2: King of Monsters (Godzilla 2: Canavarlar Kralı/ 2018) gösterime girdi. 6 Haziran’da X-Men: Dark Phoenix izleyiciyle buluşacak.

Titanların uyanışı

Michael Dougherty’nin (Trick and Treat, Kampus) yönettiği Godzilla 2: Canavarlar Kralı’nda yerküreyi ele geçirmek isteyen titanların Godzilla ile savaşımı anlatılıyor. Bu canavarlar dünyada insandan önce yaşadıkları için (tıpkı Ridley Scott’ın Prometheus (2012) filminde olduğu gibi) tanrısal yaratıklardır. Batı, canavarları canavar olarak algılar, oysa Doğu’da canavarlar ilahi, tanrısal varlıklardır. Yüzyıllardır insanın baskın tür olduğu dünyada nüfus ve çevre kirlilği iyice artmış, yaşamsal kaynaklar alabildiğine azalmıştır. Eko terörist bir grup doğal dengeyi kurmak için uykuda olan tüm canavarları uyandırır. Üç başlı Ghidorah, Rodan, Monthra başta olmak üzere 17 titan uyanır. Bu dev yaratıklar kendilerine ait olan yerküreyi geri almak için insanları yok etmeye başlarlar.

İnsan doğaya karşı

2014’te San Fransisco’yu yerle bir eden Godzilla dünyayı terketmemiştir. Monarch örgütü tarafından gizlice izlenmektedir. Örgüt ayrıca 17 dev yaratığın olduğunu da tespit etmiştir. Paleobiyolog Emma (Vera Farmiga) yaptığı Orca adlı aletle prehistorik yaratıklarla iletişim kurabilmektedir. Titanların bir kısmı insana karşı bir kısmı da insanın yanındadır. Onları yenecek tek bir yaratık vardır, o da Godzilla’dır. İnsanlar bu kez Godzilla’nın yanında yer alacaklardır çünkü o insanlığın son umududur. Doğa dengesini her zamanki gibi kuracaktır ama insanın doğadaki yeri ne olmalıdır ? Artık Pandora’nın Kutusu açılmıştır. Taht için savaşırken kurban vermek kaçınılmazdır.

Godzilla 2’nin özel efektleri, müzik ve ses tasarımları çok başarılı. Film süresince Hiroşima ve Nagazaki travmalarından sonra ortaya çıkan, yılların yorgunluğunu omuzlarında taşıyan, sempatik Godzilla’nın ünlü bağırmasını sık sık işitiyoruz. Salondan ayrılmadan final jeneriğini sonuna dek izleyin, üçüncü filmin (Godzilla versus King Kong) 2020’de gösterime gireceğini haber veren bir sahne var. Ken Watanabe, Zhang Ziyi, Charles Dance yorumlarıyla fantastik aksiyona duyarlık katıyorlar.

Michael Dougherty’nin yönettiği, Vera Farmiga, Kyle Chandler, Millie Bobby Brown, Ken Watanabe, Sally Hawkins, Zhang Ziyi, Charles Dance’in oynadığı, günümüzde doğal kaynakların aşırı tüketimini, nükleer tehlikeyi, insanın en acımasız tür olduğunu sorgulayan Godzilla 2: Canavarlar Kralı (2018) bugün gösterime girdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon