Perde ‘Yeniden Doğuş’ ile kapandı

Samsun Devlet Opera ve Balesi Atatürk ve silah arkadaşlarının mücadelesinin anlatıldığı ‘Yeniden Doğuş’ operası ile sezonu kapattı

Yayınlanma: 02.06.2019 - 22:59
Abone Ol google-news

Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB) 10. yılını geride bıraktığı 2018-2019 sanat sezonunu, Kurtuluş Savaşı’nın 100. yılına özel sahneye koyulan Atatürk ve silah arkadaşlarının mücadelesinin anlatıldığı “Yeniden Doğuş” operası ile kapattı.

Dünya prömiyeri, Bandırma Vapuru’nun demir aldığı tarih 16 Mayıs’ta yapılan “Yeniden Doğuş” operası, ikinci kez 20 Mayıs 2019’da Samsun Devlet Opera ve Balesi’nde sahnelendi. Seyircilerden büyük beğeni toplayan eser yoğun istek üzerine cumartesi günü tekrar sahnelendi. Eser, 2019-2020 sanat sezonunda da sahnelenmeye devam edecek.

Proje yaratıcısı ve sanat yönetmenliği de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan’a ait olan “Yeniden Doğuş” operasının librettosu ve bestesi Tevfik Akbaşlı’ya ait.

Opera, bale ve orkestra sanatçılarından oluşan yaklaşık 130 kişilik ekip tarafından sahnelendi. Sanatseverler tarafından ayakta alkışlandı. 1912-1913 Balkan Savaşı sonrası Rumeli’den İstanbul’a göçmek zorunda bırakılan halkın acı veren hikâyesiyle başlayan eser, 1. Dünya Savaşı yıllarını, Çanakkale Savaşı’nı, işgal yıllarındaki İstanbul’u, Bandırma Vapuru ile Samsun yolculuğunu, Amasya, Erzurum ve Sivas kongrelerini, Büyük Taarruz’u, Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyetin kazanılması sürecini aryalar, düetler, koro parçaları ve danslarla anlatıyor.

Türk opera tarihinde bir ilke imza atan eser sayesinde Mustafa Kemal Atatürk, ilk defa bir opera eserinin kahramanı olarak canlandırıldı. “Yeniden Doğuş”ta Atatürk rolünü İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından tenor Ali Murat Erengül, Zübeyde Hanım rolünde Hatice Zeliha Kökcek, Fikriye Hanım rolünde Eda Bingöl Gürkan, Makbule Hanım rolünde Sezgi Elhüseyni, İsmet İnönü rolünde Gürkan Sezgin, Rauf Orbay rolünde Murat Göçken, Refet Bele rolünde Cüneyt Erdoğan, Cevat Abbas rolünde Yunusemre Kemal Sönmez, asker Mehmet rolünde Bilal Doğan, İtalyan komutan rolünde Eray Dönmez, kaptan rolünde Hakkı Balkaş, Yunanlı rolünde Metin Bayram, Kazım Karabekir rolünde ise Hasan Çelik yer aldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler