Gülersoy'un mirası dağılıyor

Turing üyesi Ali Faik Demir, ‘Kamu özelliği taşıyan bir kurumun misyonunu kaybederek devredilmesi üzücü” diyor. Emre Öktem, ‘Çok üzgünüm’ derken; İlber Ortaylı da Çelik Gülersoy’un bu konuda çok emek verdiğini vurguluyor.

Yayınlanma: 26.11.2014 - 09:39
Abone Ol google-news

Yeşil Ev uzun yıllar gün sonunda buluşulan, bahçede canlı oda orkestrasının çaldığı, restoranında veya bahçesinde oturulan, sohbet edilen bir mekândı. Gazetelerin Cağaloğlu’nda olduğu zamanlarda gazetecilerin ve pek çok ünlü simanın buluşma mekânlarından olan Yeşil Ev, Türkiye’de “tarihi tipte otel”lerin başlangıcını ve İstanbul’un bir dönemini yansıtıyordu.

Yeşil Ev’in geçen hafta sonu eşyalarının satılmasına ve işletmesinin devredilmesine bir dönem müdavimi olanlar tepkili.

Çelik Gülersoy döneminde Turing yönetim Kurulu’nda 7 yıl görev yapan Emre Öktem “Türkiye’deki bütün geleneksel kurumlar gibi bunlar da yavaş yavaş dağılıyor. Çok üzgünüm” diyor. Kendisinin de Yeşil Ev’e gittiğini söyleyen İlber Ortaylı ise “Çelik Bey Turing için çok çalıştı. İçerisindeki eşyalar kıymetliydi. Herkes gibi ben de Yeşil Ev’e giderdim. Çok hoş eşyaları olan, çok hoş bir yerdi. Bir buluşma yeriydi” diye anlatıyor.

Turing üyesi, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Faik Demir de “Kurumun kurumsal kimliğini özümsemişler için bu mekânların elden çıkarılması; örnek olabilecek, tarihi 1923’e kadar giden, kamu özelliği taşıyan bir kurumun misyonunu kaybederek devredilmesi üzücü” demekten alıkoyamıyor kendini. Sultanahmet bölgesinin turistik olarak gelişen bir bölgede olduğunu söyleyen Demir, “Turing’in elindeki bütün işletmeler zarar ediyor gerekçesiyle elden çıkarıldı. Sultanahmet’te bulunan çok kıymetli bir yer iyi işletilmezse zarar eder. Zarar edebilir; bu durumda neden zarar ediyor onu sormak lazım” derken, “Bu mekân François Mitterrand’ın, İspanya kraliçesinin kaldığı Türkiye’nin ilk butik oteli” diye Yeşil Ev’in önemini vurguluyor.

Mimar Mücella Yapıcı ise otelin içerisindeki eşyaların haraç mezat satılması yerine bir kültür merkezine bırakılmasının daha doğru olduğunu belirtiyor. “Umarım devralan eklenti yapmaz” diyerek de kaygısını paylaşıyor.

Öte yandan, konuştuğumuz Turing üyeleri, kendilerine daha çok konser, söyleşi haberlerinin gönderildiğini, devir işlemleri veya mekânların durumlarıyla ilgili bilgilendirme yapılmadığını belirtiyorlar. Turing’in internet sitesinde de bu durumun yansımasını görmek mümkün.

Önceki gün bilgi aldığımız Turing Başkanı Bülent Batkak, Yeşil Ev otelinin Turing’in 2012 yılında yapılan tüzük değişikliğinden sonra ihale edildiğini belirtmişti. Turing’in elinde işletme anlamında yalnızca Safranbolu tesislerinin kaldığını söyleyen Batkak, otel içindeki eşyaların tesisin işletme ihalesini 2012 yılında kazanan AAG Gayrimenkul AŞ istemediği için satışa çıkarıldığını söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler