Patara’da Mısır kraliçesinin betimlendiği yüzük bulundu

Patara Antik Kenti’ndeki arkeooji kazılarında, Antik Mısır Kralı II. Ptolemaios’un eşi II. Arsinoe’nin günümüze ulaşan en ayrıntılı portresini taşıyan 2 bin 300 yıllık bir yüzük mühür bulundu. II. Arsinoe’nin bugüne kadar bu denli detaylı portresinin bulunmadığı belirtildi.

Yayınlanma: 05.08.2019 - 23:06
Abone Ol google-news

Çalışmalarda bu yıl pek çok eser gün yüzüne çıkarıldı. Antik kentin tarihine ışık tutan buluntular arasında Patara’ya 100 yıl boyunca adını veren Antik Mısır Kraliçesi II. Arsinoe’nin portesinin bulunduğu yüzük mühür de yer alıyor. Yüzük mühürdeki portre, II. Arsinoe’nin günümüze ulaşan en iyi ve detaylı portresi olarak nitelendiriliyor. Yine Tepecik mevkiindeki kazılarda bulunan çömlek parçası ise bu bölgede bir yerleşim olduğunun kanıtı oldu. Kazı Başkanı Havva İşkan Işık, Patara Antik Kenti’nin Tepecik mevkiinde bulunan Mısır hanedanlığı Ptolemaioslara ait garnizon ve yerleşim kazılarında bulunan Mısır Kralı II. Ptolemaios’un eşi II. Arsinoe’nin portresini taşıyan yüzük mühürün, 2300 yıllık geçmişe sahip olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Işık, MÖ 285-246 arasında Eski Mısır’ın ikinci kralı olarak Aristoteles’in kitaplarını satın alarak İskenderiye Kütüphanesi’ni genişleten II. Ptolemaios’un eşi II. Arsinoe’nin bugüne kadar bu denli detaylı bir portresinin bulunmadığını belirtti. II. Ptolemaios’un, Patara’yı ele geçirdikten sonra, Akdeniz’in en önemli limanlarından biri olan kente karısı II. Arsinoe’nin adını verdiğini kaydeden Prof. Dr. Havva İşkan Işık, “Kent 100 yıl boyunca bu isimle anıldı” dedi.
Likya Birliği’nin başkenti Patara’da 31 yıl önce başlayan arkeolojik kazılarda bu yıl Ankara TED, Gebze Teknik, Antalya Bilim, İstanbul Medipol, Bolu İzzet Baysal, Maltepe, Ankara Gazi, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Mimar Sinan, İstanbul, İzmir Demokrasi ve Akdeniz üniversitelerinin mimari restorasyon, mimarlık, restorasyon ve konservasyon bölümlerinden 38 öğrenci ve 50 işçi çalışıyor. Kazılarda ayrıca yurtiçi ve yurtdışından çeşitli üniversitelerden 51 öğretim üyesinden oluşan bilim heyeti de görev alıyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon