Hüzündür yakışan bize...

Göker, dördüncü son kitabı “Yeni Hikâyeler”de 1968 kuşağını anlatıyor. Göker, terk edemediği 60’lı yılları, gündelik hayatın içinden geçerken rastladığı insanların yani görünenin tasvirini çiziyor.

Yayınlanma: 14.08.2019 - 23:49
Abone Ol google-news

Gazeteci, yazar ve sinema eleştirmeni Münir Göker ile gazetemizin müzesinde buluştuk.

“Ne var ki hüzündür yakışan bize / Belki de en çok anladığımız” kendisini Hilmi Yavuz'un sözüyle tanımlıyor Münir Göker...
Gazeteci, yazar ve sinema eleştirmeni Göker dördüncü son kitabı “Yeni Hikâyeler”de 1968 kuşağını anlatıyor.
Göker, terk edemediği 60’lı yıllarını, gündelik hayatın içinden geçerken rastladığı insanların yani görünenin tasvirini çiziyor. Mekânlardan çok hayatlara dokunarak, kendiliğinden sığlaşan bir toplumun coğrafyasını irdeliyor bir nevi... Kısacası insanı anlattığı kitabının önsözünde Doğan Hızlan’ın da dediği gibi, “Göker hikâyelerinde ironiyi, trajediyi birbiri içinde kullanıyor. İnsanın bilindik bilinmedik yanlarını anlatırken, edebiyata, müziğe göndermeler yapıyor. İstiyor ki okuru da bunları bilsin, hikâyelerin içinde bunların da kattığı lezzeti fark etsin...”
Göker’in mutlulukla pek ilgisi yok, daha çok hüznü kaleme alıyor. Göker, “Ben az kurgu yaparım, hep kendi yaşadığım acılar, hüzünler; bir savaşın nasıl kaybedildiği... Onları yazdım. Ve burada tabii asıl bir romans var, hüzün var, bizim kuşağın entelektüel tavrını da oraya koymaya çalıştım. Yapabildiğimiz, hüznün bize yakışması oldu, bu konuda yazmaya hâlâ devam ediyorum” diyor. Hikâyelerinin Yavuz Özkan tarafından sinemaya aktarılacağını ancak Özkan’ın kısa süre önce yaşanını yitirmesiyle bu projenin şimdilik durduğunu da ekliyor sözlerine Göker.
Kitabında 68 kuşağını yazdığını ama politikadan uzak durduğunu söyleyen Göker, “Yaşadığımız aşkları, hüzünleri, bize uzak mesafede duran romans ve aşklarımız oldu, onları anlatıyorum” diyor.

Sinemayla geçen bir hayat...
Giresun’da doğan Göker, 1960’larda İstanbul’a yerleşti. Lise ve Üniversiteyi (hukuk fakültesi) İstanbul’da bitirdi.
Hukuk fakültesinde Sinema Kulübü’nü kurdu. Sinemaya gönül vermiş arkadaşlarıyla birlikte daha sonra Sinematek’in kuruluşuna katıldı. Şakir Eczacıbaşı ve Onat Kutlar’la birlikte Sinematek’in yönetim kurulunda görev aldı. 1973 yılında İstanbul Ticaret Odası’nda çalışmaya başladı. Uzun yıllar hukuk müşavirliği yaptığı kurumdan 2008 yılında emekliye ayrıldı. 1997-2000 yılları arasında Fenerbahçe yönetim kurulunda hukuk kurulu başkanı olarak görev aldı. İTO’nun yayın organı olan Ekonomik Durum’da köşe yazarlığı yapmaya devam ediyor. Münir Göker ayrıca Büyük Kulüp’te kültür komisyonu başkanlığını da yürütüyor. Yazarın dört kitabı bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler