Flüt ve Klavsen ikilisi zaman içinde yolculuğa çıkardı

Notre Dame de Sion Klasik Müzik Akşamları’nda önceki akşam Nihan Atalay (Yan flüt) ve Eriko Wakita (Klavsen) ikilisi “Avrupa’da zaman içinde yolculuk” başlıklı barok müzik konseri verdi.

Yayınlanma: 07.12.2013 - 00:16
Abone Ol google-news
Sanatçıların, J.M. Leclair, G.P. Telemann, J.S.Bach, Antonio Vivaldi, M. Blavet’in eserlerini seslendirdikleri konserde sazları, çaldıkları besteler ve yazıldıkları dönem hakkında da açıklamalar da yaptılar.
 
Atalay, traverso yani Barok flütün dönemin en popüler enstrümanlarından biri olduğunu anlatarak, bu flütün en önemli özelliklerinden birinin nar, abanoz, şimşir gibi kıymetli ağaçlardan yapılması olduğunu dolayısıyla da ses renginin çok yumuşak olduğunun altını çizdi. Japon sanatçı Wakita ise, solo klavsen parçası öncesinde sazının aslında piyanonun atası olarak bilindiğini fakat aralarında teknik ve yapım olarak büyük farklar olduğunu vurguladı. Wakita, ülkemizde pek tanınmayan klavsenin orgla birlikte barok dönemin vazgeçilmez enstrümanı olduğunu, günümüzde de bestecilerin klavsen için birçok eser üretmeye devam ettiğini anlattı.
 
İkilinin konsere renk katan açıklamaları ve birlikteliği büyük alkış aldı. Sanatçılar konseri Teleman’dan bir bis parçasıyla noktaladılar.
 
Nihan Atalay, Traverso
 
Müzik eğitimine 1992’de, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Devlet Konservatuvarı Mükerrem Berk sınıfında yan flüt dersleriyle başlayan Nihan Atalay, lise diplomasını aldıktan sonra Fransız hükümetinden sanat bursu kazanarak Lyon Devlet Konservatuvarına kaydoldu ve 2003’te José-Daniel Castellon’un sınıfından Müzik Eğitimi Diplomasını aldı.
 
İsviçre’den de burs kazanan sanatçı, Lausanne Yüksek Müzik Konservatuvarı’na kabul edildi. 2005 yılında konser solisti ve pedagog diplomalarını birlikte aldı. Yan flüt yüksek lisansını, Cenevre Yüksek Müzik Konservatuvarı’nın « Barok Müzik » bölümünde tamamlarken, aynı zamanda Serge Saïtta’nın sınıfından çok iyi derece ile Post-Grade sertifikasını elde etti.
 
Nihan Atalay, Fondation Jean Tanner, Fondation Nicati de Luze, Cenevre Üniversite Mezunu Kadınlar Derneği ve kendisine aynı zamanda bir klasik flüt de hediye eden Cenevre Konservatuvarı Dostları ve Mezunları Derneği’nden birçok ödüle layik görüldü.
 
Bir yandan Cenevre Oda Orkestrası, diğer yandan Cenevre bölgesinin çeşitli barok müzik topluluklarıyla sahneye çıkan Atalay, Avrupa’nın çok sayıda genç orkestralarına davet edildi. 2005’te Luzern Festivali’nde Pierre Boulez yönetiminde çalan Atalay, Türkiye’de verdiği konserlerin yanı sıra, MSGSÜ ve MİAM’da eğitim veriyor.
 
Sanatçı, Eylül 2011’den bu yana, Basel’daki Schola Cantorum’da ünlü flütçü Marc Hantaï ile birlikte yan flüt çalışma şansını değerlendiriyor.
 
Eriko Wakita, klavsen
 
Basel’da yaşayan Eriko Wakita, hem Schola Cantorum Basiliensis’de hem de Bern ve Basel Müzik Konservatuvarlarında repetitör olarak çalışmakta. Avrupa’da ve Tokyo Üniversitesi’nden mezun olana kadar tüm müzik eğitimini aldığı, Japonya’da düzenli olarak konserler vermekte. 2010’da Bach’ın Goldberg Varyasyonları’nı ilk solo cd’si olarak kaydetmiş.
 
2004’te İsviçre’ye gelerek Basel’daki Schola’da eğitim gören sanatçı, 2008’de buradan mezun olmuş. Bad-Krozingen, ATAKA, Acanthus Musik Preis ve genç sanatçılar ödülü gibi çeşitli ödüllere layık görülen, Wakita, 2009 ve 2010 yıllarında İsviçre’nin Porrentruy kentinde düzenlenen Académies Bach/Radulescu ‘da klavseniyle, barok müzikte doğaçlama yolu ile armoni tamamlama anlamına gelen “continuo” yu sağlamış.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler