Korkularla yüzleşmek

Stephen King’in romanından Stanley Kubrick’in çektiği kült film Shining’in (1980) devamı Doctor Sleep’i (Doktor Uyku/2019) Mike Flanagan 39 yıl sonra yaratıcı ustaya saygı niteliğinde gerçekleştirdi. Bu karma yapım King’in Doctor Sleep kitabının tam bir uyarlaması değil ama Kubrick’in grafik estetiğini taşıyor.

Yayınlanma: 22.11.2019 - 10:15
Abone Ol google-news

Bugün gösterime giren Doctor Sleep (2019) Stephen King’in tam bir Doctor Sleep uyarlaması değil ama Stanley Kubrick’in grafik estetiğini taşıyor. Oculus (Göz), Ölüm Alfabesi: Kötülüğün Başlangıcı, I Know What You Did Last Summer, Before I Wake, Gerald’s Game filmlerinin yönetmeni Mike Flanagan, Doctor Sleep’in yönetmeni, senaristi, büyük bir Stanley Kubrick hayranı. “Kubrick’in Shining’le ilgili tüm notlarına ulaşma şansım oldu çünkü Warner Bros. hepsini saklamıştı. Ön hazırlık ve çekim aşamasında filmi yüz kez izledik. Bir sahnede Adler marka daktiloya gereksinim oldu. Daktilo hangi renk olacaktı, filmde makinenin rengi hep değişiyordu ? Neden mi ? Hiçbir fikrim yok. Çok sayıda teori ve hikaye vardı. Kubrick, Overlook Oteli’ni öylesine büyüleyici, etkileyici yaratmıştı ki mekan belleğimize kazındı. Filmdeki otelle hafızamızdaki mekan birbirine karıştı. Bir denge kurmalıydım. Çok şansıydım, Kubrick’in estetiği kariyerimin başından beri izliyordu. Tekniği, grafik nitelikteki planlarının kompozisyonu, kamera hareketleri olağanüstüydü, üstelik tüm bunları 39 yıl önce gerçekleştirmişti. Yaratıcı ustaya çok saygılı bir biçimde sahnelerin anlatımını öğrendim. İzleyicinin çocukken izlediğim Shining’in bende yarattığı estetik şoku kavramasını istedim. Kompozisyonu dekora, mekana göre değiştirdim. King ve Kubrick’in Shining’le ilgili farklı vizyonlarını seviyorum. Doctor Sleep, yetişkin Danny Torrance’ın iyileşmesini ve Abra’yla olan ilişkisini anlatıyor” diyor yönetmen-senarist Mike Flanagan.

STANLEY KUBRICK’E SAYGI

Büyük bir Stanley Kubrick hayranı olan Mike Flanagan, Doctor Sleep’i ustasının açılış sekansı ve müziğiyle başlatıyor. Florida 1980’lerden New Jersey 2011’e geçişin ardından yazar Jack Torrance ile Wendy Torrance’ın oğulları Danny (Ewan McGregor) artık Bir yetişkindir, alkoliktir, uyuşturucu bağımlısıdır, zor günler geçirmektedir. Annesi Wendy’yi (Alexandra Essoe) yirmi yaşında yitiren Danny, Overlook Oteli’nde yaşadığı travmatik günlerin hala etkisindedir. Otel kapatılmış ve mühürlenmiştir. Danny’nin yolu kendisi gibi parıltısı, sihiri, özel gücü olan Abra’yla (Kyliegh Curran) kesişir. Genç Abra’nın peşinde sonsuza dek yaşamak için parıltısı, buharı güçlü çocukları kaçıran, onların korkuları ve acılarıyla beslenen bir vampir çetesi vardır. Bu aç iblislerin başındaki Şapkalı Rose (Rebecca Ferguson) dünyanın eskisi kadar buharlı olmadığından yakınır. Danny, yaşlılar yurdunda çalışmaya başlayınca burada otelde ona yardım eden Dick Halloran’la (Carl Lumby) ile karşılaşır. Dick, Danny’ye dünyanın aç bir yer olduğunu, karanlık yaratıkların parıltı taşıyanları avladıklarını açıklar. Danny, çocukluk travmalarından, korkularından, acılarından kurtulmak için Overlook Oteli’ne geri dönmek zorundadır.

Mike Flanagan, Stanley Kubrick’in yarattığı Overlook Oteli’ni aynen kurmuş. Otelin içine girildiği an filmin atmosferi de değişiveriyor. Küçük Danny’nin bisikletiyle koridorları gezdiği plansekans mekanın coğrafyasını yansıtıyor. Otelin içinde dolaştıkça mekan adeta devleşiyor. 237 numaralı oda, ikizler, üst kattan boşalan kanlar, Altın Oda, Jack Torrance’ın baltayla kapıda açtığı delik, Flanagan’ın usta Kubrick’i saygıyla selamladığı sahneler.

KUBRICK İLE STEVEN SPIELBERG

Steven Spielberg tıpkı Mike Flanagan gibi Stanley Kubrick hayranı. Spielberg ile Kubrick’in dostlukları 1980’lere dayanıyor. Steven Spielberg ile George Lucas, ilk İndiana Jones’u çekmek için Kubrick’in Shining’i bitirip film platosunu teslim etmesini bekliyorlar. “Filmi bitirmeyi düşünüyor musun ? Sinema tarihinin en uzun zamanda çekilen filmi oldu” diyorlar. Steven, Shining’i ilk kez izlediğinde Stanley’e “Wendy kocası Jack’in daktilodaki notlarını görünce Jack’i arkadan Wendy’nin üstüne niye saldırtmadın ? Tüm zamanların en dehşet verici sahnesi olurdu” dediğinde Stanley’in ona yanıtı ”Herkesin yapacağı şeyi ben yapmam” olmuş. İkisi de benzer proje üzerinde çalıştılar. Spielberg, Schindler’in Listesi’ni (1993) çektikten sonra Stanley Kubrick 1976’dan beri çalıştığı The Aryan Papers filmini yapmaktan vazgeçti. Kubrick 1999’da yaşamını yitirince A.I.:Artificial Intelligence (Yapay Zeka/2001) filmini Steven Spielberg tamamladı.  Spielberg, Ready Player One’da dostu, meslekdaşı Stanley Kubrick’e gönderme yaptı.

SHINING’İN TİTREŞİMİ

Mike Flanagan, Doctor Sleep’te Shining’in eski kadrosu, Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Crothers’ı dijital olarak yaratmamakla çok yerinde bir karar vermiş. Mike Flanagan’ın yazıp yönettiği, Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Alexandra Essoe, Carl Lumbly, Zahn McClamon, Bruce Greenwood, Cliff Curtis, Kyliegh Curran’ın oynadığı, kötülük, saflık, bağımlılık, avuntu, dinginlik temalarını sorgulayan Doctor Sleep ( Doktor Uyku/ 2019) bugün gösterime girdi.

ABD’inde Doctor Sleep’in gösterimiyle birlikte Shining’in 4K Blu-ray uzun versiyonu (Yönetmenin Kurgusu) Warner Bros. tarafından çıkarıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler