Nüfus arttı ama sanatçı azaldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin, AKP iktidarı döneminde Devlet Tiyatroları’nda görev yapan sanatçılarla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı başvuruya gelen yanıt, devlete bağlı görev yapan sanatçı sayısında düşüş yaşandığını gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen yanıtta, 2002 yılında Türkiye genelinde 628 olan sanatçı sayısı 2018 yılında 534’e geriledi.

Yayınlanma: 23.01.2020 - 02:00
Nüfus arttı ama sanatçı azaldı
Abone Ol google-news

Yani AKP iktidarı döneminde Devlet Tiyatroları’ndaki sanatçı sayısı yüzde 15 oranında azaldı. 2002 yılında Türkiye genelinde Devlet Tiyatroları’ndaki bir sanatçı başına ortalama 103 bin kişi düşüyordu. Nüfusun artmasına karşın sanatçı sayısının düşmeye devam etmesi nedeniyle 2018 yılında bir sanatçıya 153 bin kişi düşmeye başladı. 

CHP’li İlgezdi, sanatçı sayısının azalmasının AKP’nin kültüre, sanata ve sanatçıya düşmanlığını gösterdiğini ifade etti. İlgezdi, yeni yılla birlikte kadro bekleyen 150’ye yakın sözleşmeli tiyatro sanatçısının da işten çıkarıldığını hatırlatarak “2002’den beri sistematik olarak sanatçı sayıları azalıyor, zaten sözleşmeli sanatçılar da bu yılbaşında kadro sözü verildiği halde işlerinden edildi. Sanatçı eksiklikleri ve bu işten çıkarmalar yüzünden Adana Devlet Tiyatrosu’nun 2 Ocak’taki ‘Miletos Güzeli’ oyunu sahnelenemedi. Böyle giderse başka oyunlar da sahnelenemeyecek” diye konuştu. İlgezdi, sanatçı sayısının yetersiz olması nedeniyle büyük prodüksiyonlar yerine küçük kadrolu oyunların tercih edildiğine işaret ederek “Birçok ilde oyunlar ciddi eksikliklerle sahneleniyor. Her an temsillerin sahneden kaldırılma durumları ortaya çıkabilir” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler