Büyük Ödül ‘Behçet Hoca’nın

Dünya Gazetesi kitap eki Dünya Kitap’ın 27’ncisini düzenlediği, altı dalda üç ayrı jüri tarafından verilen “Yılın En İyileri” ödülleri 21 Ocak Salı akşamı Elite World İstanbul Hotel’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Yayınlanma: 24.01.2020 - 02:00
Büyük Ödül ‘Behçet Hoca’nın
Abone Ol google-news

Gazetenin kültür sayfası ve kitap eki editörü Faruk Şüyün’un sunduğu törende, Dünya Kitap Jüri Özel Ödülü’nü “Behçet Hoca” kitabıyla Hilmi Yavuz aldı. Hilmi Yavuz, ödülünü alırken “50 kuşağının hocası Behçet Necatigil, hem Kabataş Erkek Lisesi’nde edebiyat öğretmenim, hem de edebi kimliğimin oluşmasında çok büyük katkısı olan kişi, minnetten öte, borçluluk duygusunu ödeyebilmiş miyim, emin değilim ama görevimi yerine getirdiğimi düşünüyorum” dedi. “Yılın Telif Kitap Ödülü”, “Âşıklar Bayramı” kitabıyla Kemal Varol’a verildi. “Yılın Çeviri Ödülü”, Furuğ Ferruhzad’ın  “Rüzgâr Bizi Götürecek” kitabını “Farsça aslından” çeviren Makbule Aras Eivazi’ye verilirken çevirmen “İran edebiyatından çevirilerin sayısı sınırlı miktardaydı. Umuyorum ki, artarak devam eder.” dedi. “Yılın Yayınevi Ödülü” Alfa Basım Yayım’a gitti.   

“Yılın Telif Polisiye Kitabı” ödülü  müştereken Ercan Akbay’ın “Yağmurdan Önce” ve Cenk Çalışır’ın  “Beria” kitaplarına verilirken yazarlar ödüllerinin giderek daha çok ilgi çeken polisiyeyi ileriye götüreceğine vurgu yaptı. Polisiyeye verilen ödüller bununla da sınırlı kalmadı. Seçici Kurul Özel Ödülü Ahmet Ümit’e “Aşkımız Eski Bir Roman” kitabıyla verilirken Ümit, böyle bir jüriden ödül almasının bu ödülü farklı bir yere koyduğunu anlattı. Seçici kurulun sürpriz bir özel ödülü de, bu edebiyatın Türkiye’de tanınıp sevilmesinde ve ödülünün konmasında büyük rolü olan Erol Üyepazarcı’ya sundu. Ödülü Sevin Okyay’dan alan Üyepazarcı, polisiye romanı çok sevdiği ve ihmal edildiği için 12-13 yıldır bu alanda yazdığını belirterek, “Sahaf tabiriyle tuğla gibi kitaplarımı basan yayıncıma teşekkür ediyorum” dedi. Ömür Akkor’a iki ödül  “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı” ödülü, son 15 yıldır Türk Mutfağı için 250 bin km. yol gitmiş olan Ömür Akkor’a üç ciltlik “Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi” ile jüri üyesi Ahmet Örs tarafından sunuldu. “Gastronomi Seçici Kurulu Özel Ödülü” ise Aras Yayıncılık’tan çıkan “Amida’nın Sofrası” kitabıyla Silva Özyerli’ye verildi. Yazar, “Özellikle Tarihi Diyarbakır’ın mutfağını anlatan bu kitabı yazmaya Sur olayları sürecinde karar verdim. Çünkü evimizi, her şeyimi kaybetmiştim. Elimde kalan hafızamı kağıda döküp, zengin kültürle harmanlayıp gelecek kuşaklara aktarmak istedim” diyerek ödülü bu kültürle büyümesini sağlayan atalarına armağan etti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler