‘Duru ve vakur sesini duyduk’

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) şef Rengim Gökmen yönetiminde önceki akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Uğur Mumcu anısına konser verdi. Konserde, Mumcu anısına bestelenen, 3 Mayıs 2019’da Ankara’da dünya prömiyerini yapan “Sakıncalı Piyade” ve “Uğur Mumcu Kantatı” eserleri İstanbul’da ilk kez seslendirildi.

Yayınlanma: 26.01.2020 - 02:00
‘Duru ve vakur sesini duyduk’
Abone Ol google-news

Konserin ilk bölümünde orkestra, Aslı Kızıltuğ Ferat’ın solist olduğu E. Elgar’ın “Viyolonsel Konçertosu”nu seslendirdi. Ferat’ın üyesi olduğu İDSO’nun eşliğinde büyük bir heyecanla seslendirdiği dramatik eser, Mumcu’yu müziğin çoksesli derinliğinde anmak isteyen sanatçı ve sanatseverlerin hüznüyle buluştu.    

İkinci bölüm, Uğur Mumcu Vakfı’nın (um:ag) isteği üzerine, Hasan Uçarsu’nun bestelediği “Sakıncalı Piyade” ile başladı. Uçarsu, “Solo trompet ve orkestra için bestelediğim bu eser adını Uğur Mumcu’nun aynı adlı kitabından alsa da, içeriği vakur kişiliğiyle kendini ülkesi ve insanlığın selametine adayan Mumcu ile izinde gidenlerin uyarıp çağıran duru sesidir. Amacım anısına layık bir müziği bestelemekti. Erkut Gökgöz’un trompet solosu ve orkestra eserin derinliğini ve özünü çok iyi ifade etti” dedi.

‘UĞUR MUMCU KANTATI’

İkinci eser ise Turgay Erdener’in um:ag’ın düşünce ve desteğini alarak bestelediği “Uğur Mumcu Kantatı” idi. Yazar Şirin Aktemur’un Uğur Mumcu’nun eserlerinden derlediği “Vurulduk ey halkım unutma bizi” sözleriyle başlayan kantatı orkestra, koro şefleri Gökçen Koray ve Seval Irmak yönetimindeki İDSO korosu ve üç soprano; Görkem Ezgi Yıldırım, Tuğba Mankal, Selva Erdener ile tenor Emre Akkuş seslendirdi. 

Sahneye davet edilen her iki besteci, eserlerinin böyle anlamlı bir günde, ilk seslendirilişini de yaparak eserleri ortaya çıkarmış olan Rengim Gökmen yönetiminde başarıyla ve içtenlikle icra edilmesinden çok mutluydu. Eşini kaybetmesine rağmen provaları aksatmayan Gökçen Koray’ın aşkla ve disiplinle işini yapan inanılmaz bir koro şefi olduğunu söyleyen Erdener, “Tekel’deki prova şartlarının da zorluğuna rağmen İDSO’yu çok beğendim, eser her çalınışında içimi ısıtan farklı güzellikler oluyor” diyerek tüm sanatçıları kutladı. 

Gökmen, Uğur Mumcu’yu anmanın sanat ve müzikle olmasının güzelliğine dikkat çekerek “Her iki eser de müzik tarihimizde önemli bir yere sahip olacak değerdedir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler