Tiyatro için omuz omuza

Bakırköy Belediye Tiyatroları ‘Alternatif Sahneler’e destek projesi bugün başlıyor.

Yayınlanma: 05.01.2015 - 09:58
Abone Ol google-news

Türkiye’nin üçüncü ödenekli tiyatrosu Bakırköy Belediye Tiyatroları (BBT) “Alternatif Sahneler” adlı oluşuma destek olmak amacıyla aynı isimle bir proje başlatıyor. Tiyatro binalarının yıkıldığı, sahnelerin kapatıldığı, kısacası sanata olan baskının arttığı son günlerde, BBT, tiyatronun yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla başlattığı bu projeyle sahnesi olmayan tiyatro topluluklarına sahne verecek.

Tiyatroda yeni arayışları desteklemenin yanı sıra onlara yol açmayı da hedefleyen “Alternatif Sahneler” projesi, ocak ayında başlayacak ve tiyatro sezonunun sonuna kadar devam edecek. Ayrıca, sezon sonunda bu seçkideki oyunlardan örneklerin yer aldığı alternatif sahnelere yönelik bir “Tiyatro Buluşması-Şenliği” de yapılacak.

BBT’de genel sanat yönetmenliğini vekâleten sürdüren Aytekin Özen, 5 yılı aşkın süredir pek çok genç ve yeni topluluğun küçük sahnelerde yaptıkları oyunlarla, tiyatronun büyük bir hareketlilik kazandığını söylüyor ve ekliyor: “Yerli ve yabancı klasiklerle, özgün ve öncü metinleri sahneleme arayışlarına giren bu toplulukların, neredeyse tümü küçük salonlarda oynadıkları için oluşturdukları zengin ve güncel repertuvara kısıtlı bir seyirci kitlesi ulaşma fırsatı yakalıyor. Oysa sahneledikleri oyunlar güncelliğe ve çoksesliliğe sahip. Merkezin dışında kalan tiyatro seyircisini güncel tiyatromuzun yeni örnekleriyle karşılaştırmak, topluluklara da yeni karşılaşma alanları yaratmak konusunda öncü olduk, umarım örnek oluruz.”

Özen, oyun metninde, yazım kurallarının dışında aykırı olanı ele almak, insan doğasının çarpıcı-şaşırtıcı-bilinmedik yönelmelerinin evrenselliğini araştırmak gibi tiyatroda farklı-insanda öznel derinliği amaçlayan yeni bir bakış açısının kapılarını aralamak gibi nitelikler taşıyan tüm tiyatrolara sahnelerinin açık olduğunu söylüyor.

“Ödenekli kurumların, alternatif sahnelerle omuz omuza yürüyebilecekleri bir platform yaratmanın tiyatromuzun yarını adına da oldukça önemli” olduğunu söyleyen Özen, “Ortak projelerin, fikir alışverişinin ve karşılıklı desteğin geliştirilebileceği adımlar atarak tiyatromuzun zenginleşmesine katkıda bulunmak ödenekli bir kurumun en temel sorumluluklarından biridir” diyor.

Ocak programında yer alan tiyatrolar, bugün Tiyatro Hal “Kırmızı”; salı, Emek Sahnesi “11’e 11”; 10 Ocak, Tiyatroadam “V. Frank”; 13 Ocak, İkinci Kat “Fü”; 14 Ocak, Tiyatro Hal “Kırık Merdiven”; 20 Ocak, D 22 “Bent”; 22 Ocak, Bi Tiyatro Bi Sahne “Kırmızı, Siyah ve Cahil”; 23 Ocak, Tiyatroadam “Artur Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”; 26 Ocak, Ekip Tiyatro “İki kapılı Ev”; 29 Ocak, Tiyatro Hal “Soytarılar”. Oyunlar Turhan Tuzcu Sahnesi’nde saat 20.30’da sahnelenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon