'İktidarlar zihin çeyizini önleyemez'

Orhan Kemal Kültür Merkezi ve Turhan Selçuk Sanat Okulu Adana'da açıldı

Yayınlanma: 10.01.2015 - 11:48
Abone Ol google-news

 ADANA - Orhan Kemal Kültür Merkezi ile basınımızın ünlü çizeri Turhan Selçuk adına yapılan sanat okulunun açılışı için " Bereketli Topraklar"a ,Adana'ya gidiyoruz.
 
Çantamda mizah dergileriyle Adana yoluna çıkıyorum. Anlayacağınız, çantam kahkaha dolu... Artık kahkahadan, mizahtan korkulduğu bir dönemde Turhan Selçuk yaşasaydı ne çizerdi diye merak ediyorum, çünkü Paris'te ünlü mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen terörist saldırının yankısı devam ediyor... Siyasi iktidarların, otoriter kafaların karikatürden korktukları böyle bir zamanda bir çizer adına sanat okulu açılmasının mutluluğunu yaşıyoruz bir yandan.
 
Adana'ya vardığımızda senarist, yönetmen Ali Özgentürk'le, lise eğitimini Adana'da tamamlayan Turhan Selçuk'u konuşuyoruz. Özgentürk, Selçuk'un çizgiyle, karikatürle bu ülkenin mizah zekasını üst düzeylere taşımış biri olduğunu söylüyor. Yazısız karikatürün dehalarından biri olduğunu vurgulayarak mizah diliyle şu örneği veriyor:  "Zihin çeyizini hiçbir iktidar önleyemez, yakında kına dükkanları da çoğalacak. Turhan Selçuk okullarının yanı sıra kına dükkanlarının da çoğalmasını diliyorum."

Çukurova Belediyesi bünyesinde oluşturulan Orhan Kemal Kültür Merkezi ve Turhan Selçuk Sanat Okulu'nun açılış törenine ise ilgi büyüktü. 

Törende konuşan Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, bu sanat mekanlarında çok değerli gençlerin yetişeceğini belirtti. Turhan Selçuk'un eski eşi, yazar Füruzan ise Turhan Selçuk'un Charlie Hebdo dergisi ve çizerleriyle olan yakın ilişkisinden söz ederek dürüstlüğün bazen çok pahalıya mal olduğunu vurguladı.

Atatürk'ün imzasını çizen kaligraf Etem Çalışkan, Turhan Selçuk'un kızı Aslı Selçuk da törene katılan isimler arasındaydı. 

Törende son olarak Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin söz aldı. "Asfaltı her zaman dökeriz, sanata yatırım önemli" diyen Çetin, Turhan Selçuk Karikatür Festivali, Orhan Kemal Uluslararası Edebiyat Festivali ile Yılmaz Güney Film Festivali düzenleyeceklerini duyurdu. 

 

Dünyayı kim kurtaracak?

KUTU

Akşam yemeği masasında ise ülke, dünya kurtarılmadı çünkü Ali Özgentürk artık bu dünyayı bir dünyalının kurtaramayacağını söyledi! 

Füruzan ile edebiyat sohbeti sırasında Türkiye'de en çok satan kitabın Sabahattin Ali'nin "Kürk Mantolu Madonna" kitabı olduğunu söyleyerek, bu dünyayı bu kitapların kurtaracağı konusunda hemfikir oldular. 

Akşam yemeği, Cemal Süreya şiirleriyle son bulurken aklımda Özgentürk'ün törende söylediği şu lafı vardı: "Bu dünya öküzün boynunda değil, Cemal Süreya'nın, Orhan Kemal'in, Turhan Selçuk'un, Füruzan'ın yaratıcılıklarıyla ayakta duruyor...."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler