'Gezici Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi'

Çanakkale ruhunu yaşatmak amacıyla başlatılan proje kapsamında illeri dolaşan "Gezici Çanakkale 1915 Savaş Malzemeleri Müzesi", Eskişehir'de açıldı.

Yayınlanma: 16.12.2013 - 13:30
Abone Ol google-news

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı katkılarıyla Eti Arkeoloji Müzesi'nde "Çanakkale'den Anadolu'ya" adlı proje kapsamında gerçekleştirilen müzenin açılışında yaptığı konuşmada, müzede yer alan savaş malzemelerinin kendisini duygulandırdığını dile getirdi.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak, Türk dünyası ile birlik, beraberlik içinde olmaya yönelik mesajlar verdiklerini ve Türk dünyası coğrafyasını buluşturmaya gayret ettiklerini bildiren Tuna, şöyle konuştu:

"Çanakkale'ye baktığımız zaman hemen hemen aynı coğrafyadan burada omuz omuza çarpışan, birbirine destek veren, aynı gönül mirasına ve değerlerine sahip, bunu savunmak, yok olmamak için bir araya gelmiş, savaşmış, şehit düşmüş, gazi olmuş insanlar, bizim ceddimiz var. Onlara olan gönül borcumuzu, minnet ve şükran duygularımızı her zaman ifade etmemiz lazım. Bu müze bunu bir kez daha hatırlamamıza vesile oldu. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere bütün kaybettiğimiz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz. Onlar sayesinde bugün buralardayız. Bize düşen görev, ülkemizi her alanda en ileri ülkeler seviyesine çıkararak, güçlü olmasını sağlamak ve bir daha bu tarz savaşların olmaması, çocuklarımızı daha huzur ve barış dolu bir ortamda yaşatmak için gayret göstermektir."

Kendisini en çok Seyit Onbaşı'ya ait malzemelerin etkilediğini ifade eden Vali Tuna, savaşın içindeki insanlık derslerini herkesin çok iyi anlaması gerektiğini söyledi.

Tuna daha sonra Milli Zafer İlköğretim Okulu öğrencileriyle birlikte sergiyi gezerek, bir süre öğrencilerle sohbet etti.

Müzenin açılışına 1'inci Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Şaban Umut, Odunpazarı Kaymakamı Selim Parlar, İl Milli Eğitim Müdürü Arif Dede ve AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Harun Karacan katıldı.

Çanakkale Savaşları'na ait yaklaşık 4 bin malzemenin yer aldığı müzede, Çanakkale Savaşları'nı canlandıran gerçek ebatta kıyafet ve silahlarla donatılmış askerler ve Seyit Onbaşı heykelleri ile temsili şehitlik ilgi gördü.

Ülke genelinde 4 yılda 100'den fazla il ve ilçede 5 milyon kişiye ulaşan müze, 22 Aralık'a kadar ücretsiz gezilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler