Tiyatro perdesi kapatmaya tepki

Suudi Arabistan Kralı'nın ölümü üzerine ilan edilen bir günlük milli yas nedeniyle Devlet Tiyatroları da bir günlüğüne perdelerini kapattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda da yas nedeniyle dün oyunlar bir günlüğüne iptal edildi. Özel tiyatrolarda ise oyun iptali yapılmadı. Tiyatroların perdelerini kapatması, tiyatroseverlerin yanı sıra eski bakanların da tepkisine neden oldu.

Yayınlanma: 24.01.2015 - 21:39
Abone Ol google-news

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz el-Suud’un ölümü üzerine ilan edilen bir günlük milli yas nedeniyle Devlet Tiyatroları da bir günlüğüne perdelerini kapattı. Ancak Devlet Tiyatroları’nın perdelerini kapatması, tiyatroseverlerin yanı sıra eski bakanların da tepkisine neden oldu.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde dün, “Ülkemizde ilan edilen milli yas nedeniyle sanatsal faaliyetlerimize bir günlüğüne ara verilmiştir” duyurusu yapıldı.

 

‘Doğru bulmuyorum’

Fikri Sağlar: Olacak iş değil. Devlet yas ilan edince, kurumlarına da yas ilan ettiriyorlar ama bundan önce Türkiye’de birçok olay oldu. Reyhanlı’da bombalar patladı. O zamanki olaylara yas ilan etmeyen hükümet, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz el-Suud ölünce yas ilan etti. Atatürk’ün ölüm yıldönümünde ulusal yası kaldıranlar, Suudi kral için yas ilan ediyor, çünkü onlar Arabistan krallarına bağlılar.

Ertuğrul Günay: Normalde yas bizim ülkemizde çok fazla yapılan bir uygulama değil. En son Soma’daki facia nedeniyle yas ilan edilmişti. Ancak o olayda, hükümet yas ilan etmese de bütün millet, tüm Türkiye acıyı derinden yaşıyordu. Bir cumhuriyet rejimi ülkesinin, bir kralın, hanedan mensubunun ölümü üzerine yas ilan etmesini doğru bulmuyorum. Kaldı ki yas ilan edildiği zaman belki eğlenceler, şenlikler iptal edilebilir ancak tiyatro bir şenlik değildir ki. Tiyatrolarda her zaman eğlenceli oyunlar sahnelenmez, bazen dramlar, bazen acılar da insanlara anlatılır. O yüzden bu tutumu doğru bulmuyorum.

 

‘Tiyatro neden dursun ki?’

Ercan Karakaş: Devlet Tiyatroları’nın yas nedeniyle oyunlarını iptal etmesini doğru bulmuyorum. Tiyatro neden dursun ki? Zaten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan törene katıldı, taziyelerini iletti. Ayrıca Türikiye ile Arabistan arasında çok işbirliği ya da ortak bir dava yok ki. Her şeyden önce kralın ülkesinde demokrasi yok, zulüm var. Bu da gösteriyor ki artık Türkiye başka ülkeler kategorisine dahil oldu. Böyle baskı rejimlerinin kralları için yas ilan ediliyor.

Lemi Bilgin (Eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü): Tiyatro basit bir eğlence değildir. İnsanların tiyatro gitmesi de salt eğlence olarak değerlendirilemez. Tiyatro sanatını eğlence gibi görüp, tiyatronun faaliyetlerini yas nedeniyle durdurması, tiyatronun ne olduğunu anlamamaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler