DOB'da 'telif' krizi

İstanbul DOB’un ‘Midas’ın Hükmü’, İzmir DOB’un ‘Kaderin Çığlığı’ adlı eserleri ‘telif’ sıkıntısı yüzünden programdan kaldırıldı.

Yayınlanma: 06.04.2015 - 10:39
Abone Ol google-news

Devlet Opera ve Balesi’nde (DOB) “telif” sıkıntısı yaşanıyor. İstanbul DOB tarafından bu sezon sahneye taşınacağı belirtilen “Midas’ın Hükmü” adlı eserle, İzmir DOB yapımı “Kaderin Çığlığı” adlı bale eseri “telif ücretleri ödenemediği” gerekçesiyle programdan kaldırıldı. Kadın cinayetlerini sanat perdesinden anlatan “Kaderin Çığlığı” adlı eserin eğer planlandığı gibi 22 Şubat’ta prömiyeri yapılsaydı, aynı tarihlerde Mersin’de hunharca katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan da DOB sahnesinden anılacaktı.

İzmir DOB, bu sezon başında “Kaderin Çığlığı” adlı eseri sahneye taşıma kararı aldı. Eser, repertuvara eklendi. Hatta provalar yapıldı, kostüm ve dekor tasarımları tamamlandı. 22 Şubat’ta prömiyeri yapılması planlanan eserin sahnelenmesine bir hafta kala DOB Genel Müdürlüğü eseri programdan kaldırdı. Eserin programdan kaldırılmasının nedeninin “telif sıkıntısı” olduğu belirtilirken, eser için 40 bin TL kadar masraf yapıldığı kaydediliyor.

“Kaderin Çığlığı” adlı eserin konusu kadına yönelik şiddet. Eser, aynı zamanda DOB sahnelerinde “bir sosyal sorumluluk projesi” olarak izleyici ile buluşacaktı. “Çağlar değişse de erkek egemen toplumlarda erkeği efendi; kadını da köle olarak gören zihniyeti” sanatın diliyle eleştiren eserin 3 temsilinin biletlerinin de satışa çıkarıldığı öğrenildi. Ancak eser “telif sıkıntısı” nedeniyle apar topar programdan çıkarılınca DOB yönetimi tarafından izleyiciye de “Teknik sıkıntılar nedeniyle eser başka bir tarihe ertelenmiştir” açıklaması yapıldı. Ancak sanat kurumlarında 2014-2015 sezonunun sonuna gelinmesine iki buçuk aylık bir süre kalmış olmasına karşın DOB yönetiminden bugüne değin eserin ne zaman sahnelenebileceğine dair bir açıklama da yapılmadı.

Eğer eser planlandığı gibi 22 Şubat’ta prömiyer yapsaydı, aynı tarihlerde hunharca katledilen Özgecan Aslan da sahneden anılacaktı.

İstanbul DOB yapımı olarak izleyici ile buluşacak “Midas’ın Hükmü” adlı iki perdelik opera eserinin de “telif” sıkıntısı nedeniyle sahnelenemediği öğrenildi. Eser hâlâ İstanbul DOB’un resmi internet sitesinde de 2014-2015 sanat sezonu programında yer alıyor.

Ancak eserin “telif” sıkıntısının ne zaman giderileceği ve sahneye taşınıp taşınamayacağına ilişkin açıklama bulunmuyor. Öte yandan ocak ayında Antalya DOB tarafından 4 kez sahneye taşınan “Kelebekleri Öldürmeyin” balesi de 4. temsilin sonunda programdan kaldırıldı. Daha önce Ankara DOB tarafından da sahnelenen eserin “yeniden telif kuruluna girmesi gerektiği” dile getirilerek, programdan çıkarıldığı belirtildi. 4 kez sahneye taşınan esere ilişkin bugüne değin eser sahiplerine telif ücreti ödenmediği de öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler