'Sinematek Adana' üçüncü yaşında

'Sinematek Adana'nın üçüncü yılını 11 uluslararası yönetmen ve katılımcılarla birlikte kutladık.

Yayınlanma: 02.05.2015 - 18:56
Abone Ol google-news

Adana, bir zamanlar yazlık sinemaların, sinemacıların ve işletmecilerin başkentiydi. İşletme açısından Türkiye’nin en güçlü bölgesi olan Adana neredeyse her mahallesindeki yazlık sinemalarıyla ünlüydü. Adanalı işletmeciler Türk filmlerinin galalarını burada yapıp halkın ilgisine göre dağıtım oluru verirlerdi. Kentte Metro, Sun gibi sinemaların adlarını taşıyan sokaklar hala bulunmakta.

Kent, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Muzaffer İzgü, Yılmaz Güney, Arif–Abidin Dino, Abdurrahman–Arif Keskiner, Yılmaz Duru, Ali Özgentürk, Şener Şen gibi değerli Sanatçılar yetiştirdi. Öğretmen Ziya Darendeli Adana’da bir sinema kulübü kurdu.

Bir film şenliği yapmayı tasarlayan Darendeli, ekonomik olanakları güçlü Şenel Türker’in ve Adana Belediyesi’nin de desteğini alarak 15–22 Mayıs 1969’da 1. Altın Koza Film Şenliği’ni yaptı. Türkiye’nin en önemli film festivallerinden biri olan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali tam 21 yaşında.

Yaratıcı sinemanın ilk yorumlamalı izlenceleri Altın Oran Sanat ve Kültür Platformu atölyelerinde başladı. Altın Oran’ın düzenlediği bu etkinliklerin ilgi görmesi üzerine Adana Sinema Derneği ile Adana Sanayi Odası birlikte Sinematek Adana’yı (2012) kurdular. Derneği Adana Büyükşehir Belediyesi’de destekledi. 24 Nisan 2012’de Eylül filminin ödüllü yönetmeni Cemil Ağacıkoğlu’nun katılımıyla dernek ilk sanatsal etkinliğini gerçekleştirdi.

Derneğin fikir babası ve onursal danışmanı değerli sanatçı Dr. S. Haluk Uygur. Organizasyon komitesinde Prof. Dr. Murat Ali Hersekli, Edip Kuzey Akten ve Erhan Yelekçi yer alıyorlar. Sinematek Adana, iki yıldır Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi’nin desteğini alıyor, etkinlikler üniversitenin salonunda yapılıyor.

Derneğin amacı, yaratıcı yönetmenlerin çalışmalarını ve dünya sineması klasiklerini izleyiciyle buluşturmak, sinema sanatına ve kültürüne katkıda bulunmak. Her ayın son Cuma akşamı Başkent Üniversitesi Kışla Yerleşkesi’ndeki gösterimlerin yanı sıra Altın Oran Platform’unda düzenlenen çeşitli atölyelerde sinema dersleri de verilmekte.

Sinematek Adana, gazetemizin sinema eleştirmeni ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İletişim Tasarımı Bölümü öğretim görevlisi olarak 28 Nisan’daki etkinliğine beni davet etti. Güzel bir rastlantı sonucu derneğin üçüncü yılını 11 uluslararası yönetmen ve katılımcılarla birlikte kutladık.

Seçtiğim film, Sean Penn, Alejandro Gonzalez Inarritu, Ken Loach, Mira Nair, Shohei Imamura gibi yaratıcı yönetmenlerin bakış açısından 11 Eylül olayıydı. İlgi ve katılım olağanüstüydü. Sinematek Adana’ya nice güzel yıllar diliyorum.

Bilgi için: www.facebook.com/SinematekAdana.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler