Kapitalizmin yıkıcılığı

Andrey Zviagnitsev, Leviathan’da çağdaş Rusya’daki politik yozlaşmayı, demokrasi yanılsamasını, adaletsizliği, çıkarcılığı, yabancılaşmayı, dini özgün bir vurguyla eleştiriyor.

Yayınlanma: 22.05.2015 - 18:23
Abone Ol google-news

ABD’inde kamulaştırmak için toprağından sürülen, bu olaydan sonra bir tanka binerek kamu binalarını yıkan, ardından intihar eden bir adamın gerçek öyküsü yönetmeni çok etkiler. Amerika gibi demokratik sayılan bir ülkede kimsenin önemsemediği bu adamın böylesine şaşırtıcı bir eyleme sürüklenmesini sıradışı bulan Zviagnitsev bu gerçek olayla birlikte Hz. Eyüp miti ve Heinrich von Kleist’ın Michael Kohlhaas öyküsünü birleştirip konuyu Rusya’ya uyarlar.

Rusya’nın kuzeyindeki Barents denizinin küçük bir kasabasında araba tamircisi Nikolay, genç karısı Lilya ve ilk eşinden olma oğlu Roma’yla dingin bir yaşam sürmektedir. Belediye başkanı Vadim, Nikolay’ın toprağına göz dikince ailenin dengesi sarsılır. Doğduğundan beri bu kasabada yaşayan Nikolay toprağını terketmek istemez. Moskova’dan avukat dostu Dimitri’yi yardıma çağırır. Nikolay sonuna dek toprağını savunmaya kararlıdır. Nikolay’ın direnişine karşı başkan Vadim gittikçe diretmeye, saldırganlaşmaya başlar.

Vladimir Putin’in Rusya’sındaki politik yozlaşmayı, adaletsizliği, şiddeti çizen film metafizik karışımına karşın kara mizah, izlenimci dokunuşlar içerir. Zvyagnitsev yetkinlikle bir oda tiyatrosunu yönetir gibi acımasızlığı, anlamsızlığı betimler. Çağdaş Rusya’yı taşıyan ana desteklere, demokrasi yanılsamasına, yozlaşmaya, dine, alkolizme, çıkarcılığa, yabancılaşmaya saldırır.

Sistemin, belediye başkanının, kamu görevlilerinin ne denli utanmazlaştığını açıklıkla gözler önüne serer. Bir yanda uçsuz bucaksız vahşi bir doğa öte yanda bu saflığı, dokunulmazlığı bozan çıkarcılar, fırsatçılar vardır. Doğanın güzelliği göz alıcıdır, bu görüntülerin içerisinde tinsel bir varlığın gücü duyumsanır.

Leviathan (Leviathan ) Yön: Andrey Zviagintsev Oyn: Alexey Serebryakov, Elena Lyadova, Roman Madyanov, Vladimir Vdovichenkov, Sergey Pokhodaev/ 2014, 116 dakika, BirFilm.

Format: Dvd.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon