Zamanın ilerisindeki Alan Turing

Andrew Hodges’un Alan Turing: The Enigma adlı kitabından uyarlanan dram, günümüz bilgisayarının ilk örneğini yapan Alan Turing’in gerçek yaşam öyküsünü başarılı bir anlatımla irdeliyor.

Yayınlanma: 29.05.2015 - 18:08
Abone Ol google-news

1939’da İngiltere, Almanya ile savaşmaya başlayınca İngiliz Gizli Haber Alma Örgütü MI6, Alman kodlarını deşifre etmek için bir ekip kurmaya karar verir. Bu ekip Britanya’nın en iyi şifreleme uzmanlarından oluşur. Bir süre sonra ekibin başına dahi matematikçi, bilim adamı, kriptocu, mucit, filozof Alan Turing geçer. Almanlar her gece yarısı şifre makinesinin kodlarını değiştirirler. 159 trilyon olası şifre ayarı olduğunu saptayan Alan, mükemmel bir makine ancak başka mükemmel bir makineyle yenilebilir savıyla Christopher adını verdiği bir makine yapmaya başlar. 1941’de tamamlanan Christopher, Alman şifrelerini kırmaya başlayınca savaş iki yıl kısalmış olur, böylelikle 14 milyon insanın yaşamı kurtulur.

Yapay zeka ve yapay yaşama saplantılı olan Alan Turing, İngiliz tarihinin en önemli kişilerinden biri, zamanının çok ilerisinde bir kimliktir. Günümüz bilgisayarının ilk örneği Turing bombe makinesinin mucidi 1951’de eşcinsel olduğu için suçlanır. O yıllarda İngiltere’de eşcinsellik yasal değildir, Alan projesini geliştirmek ve sürdürmek için çevresine yalan söylemek zorunda kalır.

Araştırmalarını sürdürmek için evde östrojen iğnesi olmayı kabul ettikten bir yıl sonra 41 yaşındaki Alan, 7 Haziran 1954’te intihar eder. 1885 ve 1967 yılları arasında Britanya hükümeti hukuku gereğince 49 bin eşcinsel erkek ahlaksızlık nedeniyle mahkum edilmiştir.

Alan Turing’in çalışmaları bilim adamlarının Turing Makineleri olarak adlandırdıkları araştırmalara (bilgisayarlara) esin kaynağı olmuştur.

Filmin Özel Bölümler’inde yapım evresi, yaratıcı ekiple söyleşiler, set görüntüleri, yapım tasarımları yer alıyor.

The Imitation Game (Yapay Oyun) Yön: Morten Tyldum Oyn: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance, Mark Strong / 2014, 110 dakika, As Sanat

Format: Dvd, BasOynat.     


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler