Yorum aynı, gerekçe aynı

Grup Yorum’un 28 Haziran’da İstanbul’da, 5 Temmuz’da Ankara’da vereceği konserler valilikler tarafından “toplumun bazı kesimlerince tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği” gerekçeleriyle iptal edildi.

Yayınlanma: 23.06.2015 - 11:40
Abone Ol google-news

Grup Yorum’un 30. yılı konserleri kapsamında 28 Haziran’da İstanbul’da, 5 Temmuz’da Ankara’da vereceği konserler valilikler tarafından “suç işlenmesinin önlenmesi”, “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması hususunda sıkıntılar doğurabileceği”, “toplumun bazı kesimlerince tepki gösterilebileceği”, “toplumun tepkisine yol açarak infial uyandırabileceği” gerekçeleriyle “uygun görülmedi”.

Ankara Valiliği’nden düzenleme komitesi başkanı Seyfi Gümüş’e yapılan bildirimde konserin iptal edilme gerekçesi olarak “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı bir faaliyete dönüşebileceği, ilimizde kamu düzeni ve güvenliğin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması hususunda sıkıntılar doğurabileceği, toplumun bazı kesimlerince tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği” gösterildi. İstanbul Valiliği ise konserin “toplumun tepkisine yol açarak infial uyandırabileceği, kitlesel/toplumsal tepki ve provakatif eylemlere mahal verebileceği şeklinde duyumlar alındığı” için “uygun görülmediği”ni belirtti.

Grup Yorum adına avukat Selçuk Kozağaçlı tarafından dün Ankara İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açıldı. Kozağaçlı mahkemeye verdiği dilekçede iptale konu edilen yasa maddelerinin idari işlemlerin gerekçeli yapılması zorunluluğunu karşılamadığını belirtirken grubun şimdiye kadar verdiği konserlerde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını vurguladı.

 

‘Valilik kurnazlık yapıyor’

Ankara Valiliği’nden bir yetkili ise düzenleme kurulu tarafından başvurunun “Tam Bağımsız Türkiye konulu açık hava toplantısı” şeklinde yapıldığını, Emniyet’in valiliğe güvenlik tedbirleriyle ilgili görüşünü ilettiğini ve valiliğin de yetkisine istinaden iptal ettiğini belirtti. Kozağaçlı ise açık hava konseri olduğu için pankart ve slogan bildiriminde de bulunulduğunu, Ankara Valiliği’nin düzenlenen etkinliğin Grup Yorum konseri olduğunu bildiğini fakat konseri iptal etmek için “kurnazlık yapmaya çalıştığını” ifade etti.

Selçuk Kozağaçlı Grup Yorum’un konserlerinin iptal edilmelerinin devam eden bir tutum olduğunun altını çizerken Grup Yorum’un buna cevabını yüksek katılımlı konserlerle verdiğini belirtti.

Grup üyelerinden Ali Aracı konserlerin dayanaksız ve gayrimeşru gerekçelerle iptal edildiklerini belirtirken “Yasaklar tamamen siyasi. Halkı düşünen değil AKP’nin valisi olarak iptal ediyorlar” diye konuştu. Aracı “Halkın eşit, özgür bir ülke talebi engellenemez. İstedikleri kadar yasaklasınlar, halkın kalbinden bu türküleri söküp atamazlar. Türkülerin söylenmesini şimdiye kadar hiçbir iktidar yasaklayamadı” derken seçim öncesi 10 günde İstanbul’da üç konser gerçekleştirdiklerini fakat hiçbir olumsuzluk yaşanmadığını vurguladı.

Grup Yorum 13 Haziran’da Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda seyircinin karşısına çıkmış 70 bin dinleyiciyle buluşmuştu. Grup geçen cumartesi günü İzmir Gündoğdu Meydanı’nda bir konser vermiş ve konseri yüz binler izlemişti. 3 saat süren konserde Gezi sloganları atılmış, Gezi Direnişi’ nde hayatını kaybedenler anılmış ve grup üyeleri “İzmir Atatürk Stadı’nda on binler olacaktık, engellediler. Biz de cevap olarak Gündoğdu Meydanı’nda yüz binler olduk” demişlerdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler