116 yıllık tarihi bina Nâzım’a veda etti

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı polis eşliğinde tahliye edildi. Vakıf yetkilileri 116 yıllık tarihi binadaki restorasyonun aslına uygun yapılmadığını söylüyor.

Yayınlanma: 15.07.2015 - 05:46
Abone Ol google-news

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın içinde bulunduğu 116 yıllık tarihi bina, kira sözleşmesi bitmeden 49 yıllığına kiralanmasının ardından polis ve zabıtalar eşliğinde tahliye edildi. Bina otel yapılacak. Nâzım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, “Can ve mal güvenliğimizi korumak adına yaptıklarını söylüyorlar! Beklediğimiz bir durumdu. İnatla yaşatmaya kararlıyız. Destekler de görüyoruz. İşin içinde rant, para yatıyor. Butik otel yapmayı düşünüyorlar” dedi. Vakıf Başkanvekili sanatçı Tarık Akan 4 dava açtıklarını belirterek, “Adalet onların tarafına çalışıyor” dedi.

Tarihi binanın kapısına dün polis ve zabıta dayandı. Sabah saatlerinden itibaren binada kalan son dairelerin tahliye işlemleri başladı. Nâzım Hikmet Vakfı’na ait 2 daireden biri mühürlendi, diğeri ise zorla boşaltıldı. Binaya girmek isteyen yurttaşlara ve basın mensuplarına polis izin vermedi. Polis gazetecilerden de bina önünü boşaltmalarını isteyince tartışma çıktı. Tartışmanın ardından tahliye işlemleri devam etti.

‘Ancak Türkiye’de olur’

Öte yandan AKKA İnşaat tarafından sürdürülen restorasyonun çalışmaları da Koruma Kurulu tarafından durduruldu. Koruma Kurulu kararında basit onarım izni verildiğine dikkat çekerek binada süren inşai ve fiziki uygulamalara dair Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bilgi ve belge verilmediğini kaydederek her türlü müdahalenin durdurulmasını istedi. Vakıf yetkilileri AKKA inşaatın basit onarıma dair ruhsatlarının olduğuna inşaat ruhsatlarının olmadığını söyledi. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Tarık Akan, “Böyle bir kanun ancak Türkiye’de olur. Depreme dayanıksız diyor, yıkılması gerektiğini söylüyorsunuz. 116 yıllık tarihi eseri tadilata otel yapmak için alıyorsunuz. Kanunlar da mülk sahibi olmadığımız için bize hak tanımıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler