Hukuk artık göstermelik

Erdoğan’a açtığı ‘ucube’ davasında kazandığı tazminat kararı bozulan sanatçı Mehmet Aksoy konuştu.

Yayınlanma: 19.09.2015 - 20:55
Abone Ol google-news

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Kars’ta yaptığı ‘İnsanlık Anıtı’ heykeline ‘Ucube’ diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, heykeltraş Mehmet Aksoy’a 10 bin TL tazminat ödemesine ilişkin kararını bozmuştu. Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin bozma kararında, Erdoğan’ın heykelle ilgili kullandığı “ucube” sözcüğünün, genel bir eleştiri ve değerlendirmeye ilişkin bulunduğu ifade edilmişti.

Politik baskı

Aksoy, gazetemize verdiği demeçte, kararın Türkiye’de hukukun geldiği seviyeyi gösterdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Yargıtayın verdiği son bozma kararı, Türkiye’de hukukun ne durumda olduğunu ve hukukun bir etki ve politik baskı altında olduğunu kanıtlıyor. Tazminat kararı çok önemli olmasına rağmen bunlar öylece, bir gerekçe olmadan reddetmişler. Büyük ihtimalle mahkeme yine aynı kararı verecek. Hâkime hanımın o kararı gerekçelendirmesi, örnek teşkil edecek bir şeydi. Bu son karar ise Türkiye’deki hukukun geldiği zavallı noktayı gösterir. Hatta hukuk bir göstergebilim haline gelmiştir.”

‘UCUBE KUTLAMASINDA’ PARAYI HARCADIM’

Mehmet Aksoy, geçmişte alınan karar üzerine kendisinin de dolaylı biçimde maddi kayba uğradığını savunarak, şunları belirtti: “İşin tuhafı, bunun maddi tarafında biz de 10 bin TL’lik kayba uğradık. Biz bu kararı geçersiz sayıyoruz; çünkü ben parayı daha almadan harcadım! Cumhuriyet Köyü’ndeki atölyemde, aynı günlerde bir ‘Ucube Kutlaması’ yaptım. Hatta bu paradan pay isteyen sempatizanlarımız dahi oldu. ‘Tayyip’in parasından bana da ver,’ diyenlere, para dağıttık. Zor durumdayız, oradan bir endişem var. Belki de ben de yeni bir dava açacağım. Bunun sonunda, bir ‘haram’ davası da var. Kendisi beni mahkemeye vermişti. O, benim haram ve helal anlayışıma da karışıyor. Dört yıla kadar hapsimi istiyor. Hukukun düştüğü bu durumda ‘haram’ davasını da kaybedersem, Türkiye’de adalet var, hukuk var diye, kimse konuşamayacak.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler