"Katliamın sorumlusu iktidardır!"

Dün 30 yayınevinin temsilcileri bir araya gelerek ‘Barışı Vurdunuz, Suçlusunuz!’ başlıklı bir ortak bildiri okudular. Toplantıda yaklaşan İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nda katliamı anacak bir dizi protesto da planlandı.

Yayınlanma: 20.10.2015 - 20:47
Abone Ol google-news

Dün 30 yayınevinin temsilcileri, İstanbul Cağaloğlu’ndaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti binasında yapılan basın toplantısında, Ankara katliamını lanetleyen ortak bir bildiri okudular. Türkiye Yayıncılar Birliği’ni temsilen, birliğin yönetim kurulu başkanı Metin Celâl’in de katıldığı toplantıda okunan ‘Barışı Vurdunuz, Suçlusunuz!’ başlıklı bildiride kısaca şöyle denildi:

“Katliamın asıl sorumlusu, aklımızla alay edercesine yakalayıp adalete teslim ettiklerini söyledikleri canlı bombalar değil, devlettir. Haftalarca önce izni alınmış ve ilan edilmiş bir mitingin güvenliğini sağlamakla yükümlü olan iktidar, hiçbir önlem almayarak o canlı bombaların kitlenin içinerahatça sızmasına zemin hazırlamıştır.

Saldırı öncesinde âdeta sahayı saldırı için boşaltan polis, bombalar patladıktan sonra ambulanslardan önce alana gelmiş, ölülerin ve yaralıların olduğu alana gaz sıkmış, insanları coplamış, tazyikli sularla delilleri karartmıştır. Yüksek sesle hatırlatıyoruz: Açığa çıkarılmamış her suçun faili devlettir. Bu gerçeği, yakın tarihteki failleri açığa çıkmamış katliamlardan biliyoruz.”

Bildirinin okunmasının ardından yayıncılar, buluşulan bu ortak zemindeki faaliyet planını belirlemek için fikir alışverişinde bulundular. Buna göre, ilk adım bugün saat 15.00’te sosyal medya hesapları üzerinden tüm yayınevlerinin katliamı lanetleyen bir görsel malzemeyi aynı slogan ve hashtag ile paylaşması olacak. Asıl hedef ise, 7 Kasım’da başlayacak 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda Ankara, Diyarbakır ve Suruç katliamlarında ölenleri unutturmamak için bir dizi protesto yapmak. Fuarda, katliamlarda ölenleri ‘birer sayı’ olmaktan çıkartmak için, fotoğraf ve hayat hikâyelerinin yer alacağı broşür, ayraç, afiş gibi basılı malzemeler hazırlanacak. Fuar sonrasında ise hesabı sorulmamış katliamları araştırıp belleklere kazıyacak yayınlar hazırlanıp, arzu eden yayınevleri tarafından basılan kitaplar üzerine katliamı hatırlatacak yapışkanlı kâğıtlar yerleştirecek.

Bildiriyi imzalayanlar

Bildiride imzası olan yayınevleri: Agora, Alef, Aram, Aykırı, Ayrıntı, Belge, Bulut, Can, Cem, Ceylan, Dipnot, Ege, Encore, Epos, Habitus, Islık, İthaki, Kalkedon, Metis, Notos, Pencere, Peri, Say, Sel, Sözcükler, Su, Tekin, Verita, Versus, Yordam.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler