Süha Uygur’un görevden alınması için dava açıyorlar

İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, (İŞTİSAN) Süha Uygur’un genel sanat yönetmeliğine atanmasına itiraz davası açmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 06.01.2016 - 19:51
Abone Ol google-news

Edindiğimiz bilgiye göre, İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği, (İŞTİSAN) Süha Uygur’un genel sanat yönetmeliğine atanmasına itiraz davası açmaya hazırlanıyor. Süha Uygur’un atamasının eğitim ve memuriyet anlamında Şehir Tiyatroları’nın yönetmeliğinin ilgili maddelerine uymadığını ve hukuksuz ve usulsüz bir şekilde yapıldığı belirtiliyor. Kulislerde, Uygur’un, kurumun sorunlarına çözüm getiremeyeceği, zaten sorunları da çözmemesi için atandığı ile dışarıdan hazır projeler getirerek çalışacağı konuşuluyor.

ŞEHİR TİYATROLARI’NDA SULAR DURULMUYOR

Süha Uygur’un görevden alınması için dava açıyorlar.
Erhan Yazıcıoğlu’nun istifasının ardından Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği koltuğuna atanmasıyla tiyatro dünyasında şaşkınlık yaratan Süha Uygur:
‘Ben de şaşırdım’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) yeni Genel Sanat Yönetmeni Süha Uygur, dün, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde basın mensuplarıyla buluştu.

Anımsanacağı üzere, “Tiyatroyu tiyatrocular yönetir” ilkesini kabul ettiremediği için ekibiyle birlikte aralık ayı sonunda istifa eden Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu’nun yerine usta tiyatro oyuncusu Nejat Uygur’un oğlu Süha Uygur atanmıştı.

Uygur’un atanması gerek Şehir Tiyatroları’nda gerek tiyatro sektöründe sürpriz bir isim olarak değerlendirilmiş, tiyatro dünyasında da şaşkınlık yaratmıştı.

Uygur, “Aynı şaşkınlığı ben de yaşadım. Bu görevden çok onurlu ve mutlu oldum, ama o şaşkınlık bende de yaşandı. İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, bu teklifi bana getirdi. Babam tiyatronun en sevilen isimlerinden. Ben de tiyatro adamıyım. 102 yılını aşmış bir sanat kurumunun başına gelmek bir onur. Bu görevi bir saat bile yaşamak büyük onur. Benim için bu tarafı etkileyici oldu ve kabul ettim” dedi.

Süha Uygur kurumdaki en büyük mesele olarak tanımlanan “yönetmelik” meselesini ise şöyle değerlendirdi: “Sorunların hepsini iyice kavradıktan sonra yorum yapmak istiyorum. Yanlış bir şey söylemek istemiyorum çünkü herkese haksızlık olur. Yönetmeliği değişitireceğim, şunu yapacağım dememin bir anlamı var mı? Yok, çok yanlış olur. Kalben istiyorum evet, kalben çok şeyin hallolmasını istiyorum. Bunu yapmak için belli bir süreye ihtiyaç var. Beklemek lazım.”

Erhan Yazıcıoğlu’na, görev getirilmeden önce belli sözler verilmişti. Peki Süha Uygur’la bir “sözlü protokol” yapıldı mı?: “Sayın İBB Başkanı Kadir Topbaş bana ‘Orası özgür bir yer ve sen de orada özgürce çalışacaksın’ dedi. Her şeyin özgürce yapılmasını isteyen insanlarız.”
Peki, Şehir Tiyatroları’ndan muhalif kimliği nedeniyle ihraç edilen Levent Üzümcü için “geri alınma hamlesi” yapılabilir mi? Uygur’un yanıtı şöyle oldu: “Levent Üzümcü, çok değerli bir oyuncu. Küskünlerin tiyatroya geri dönmesi kadar değerli bir şey olabilir mi? Yargıya taşınmış bir olay. Yargının sonucunu beklemek gerekiyor.”
Yazıcıoğlu, göreve geldiğinde gazetemize verdiği röportajda kurumdaki muhalif sanatçılar için “Sivri çocuklarımın uçlarını törpüleyeceğim” demiş ve büyük tepki çekmişti. Peki, yeni genel sanat yönetmeni Süha Uygur’un muhalif sanatçılarla nasıl ilişkisi olacak? Uygur, “Muhalif tiyatro sanatçılarını törpülemek mümkün değil. Haddime değil. Herkes dilediğini söyleyebilir ama hakaret etmeden. Yumuşak ve güzel uslüp muhalefette de çok harika bir şeydir” şeklinde yanıtladı.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler