Emmy ödüllü bir bale: Le Corsaire

Kanadalı Anne-Marie Holmes’un İstanbul’da sahnelediği Le Corsaire, Osmanlı İmparatorluğu döneminde geçiyor.

Yayınlanma: 04.03.2016 - 23:08
Abone Ol google-news

27 Şubat 2016’da İstanbul Devlet Opera ve Balesi (IDOB) tarafından prömiyeri yapılan Le Corsaire (Korser- Korsan) Balesi, klasik balenin en önemli eserlerinin ilk kez sahnelendiği 19. yüzyıl balelerinden biri. O zamanlarda üç önemli bale topluluğu var. Paris Opera Balesi, Danimarka Kraliyet Balesi ve Emperyal Rus Balesi.

Le Corsaire 1856 yılında Paris’te doğuyor. Yaratıcısı, koreografı Joseph Mazilier. Librettoyu Jules- Henri Vernoy de Saint-Georges, Lord Byron’ın Corsair isimli şiirinden esinlenerek yazıyor. Müzikler Adolphe Adam’a ait. Adam ve Vernoy de Saint-Georges, romantik balenin en önemli eserlerinden biri olan Giselle’in de yaratıcıları. Emperyal Rus Balesi, Le Corsaire’i ilk kez 1858’de sahneliyor; ancak 1863’te efsane koreograf Petipa’nın, topluluğun bale bestecisi Cesar Pugni’nin müziklerini de ekleyerek yaptığı koreografi, günümüze kadar gelen birçok sahnelemenin bazını oluşturuyor.

Esir pazarındaki aşk

Hikâye Osmanlı döneminde geçiyor. Korsan Conrad, arkadaşı Birbanto’yla, bir Ege adasına vardığında, bir pazarda, esir tüccarı Lankandem’in esirlerinden Medora’yı görüp, ona âşık oluyor. Ne var ki, adanın önemli zenginlerinden Seyd Paşa da haremi için Medora ve arkadaşı Gülnar’ı beğeniyor ve satın alıyor. Conrad, Medora’yı Paşa’dan kaçırıyor ama arkadaşı Birbanto, Conrad’ı uyutarak Medora’yı Lankandem’e teslim ediyor. Conrad bu sefer de saraya keşiş kılığında giriyor, Birbanto’nun ihanetini öğreniyor ve sevgilisine kavuşuyor.

ABD repertuvarında

Le Corsaire, neşeli müzikleri, keyifli komik bölümleri ve zor teknik dansları ile seyredenlerin her zaman büyük beğenisini kazanan balelerden biri. İstanbul’da eseri sahneleyen Kanadalı koreograf Anna-Marie Holmes, Londra Festival Balesi, İskoç Kraliyet Balesi, Berlin Staatsoper, Hollanda’daki Het Nationale Ballet, Les Grands Ballets Canadiens gibi dünyanın önemli topluluklarında dans etmiş, dansı bıraktıktan sonra da hem birçok topluluk için eser sahnelemiş hem de eğitmen olarak çalışmış bir koreograf.

Holmes Le Corsaire’i 1998 yılında Amerika’nın en büyük topluluğu American Ballet Theater (ABT) için yapıyor. Eser, ulusal Amerikan kanalı PBS’in “Great Performances” programında gösteriliyor ve Emmy ödülünü kazanıyor. Holmes’un Corsaire’i halen ABT’nin repetuarında.

Le Corsaire Balesi’ni, böyle dünya çapında bir koreografın sahnelemesi ile seyretmek, hükümetin sanata devlet desteğini azaltma politikalarına rağmen, Türkiye’de hala sanat adına güzel şeyler yapılabildiğini gösteriyor. Eser, 8,10 Mart - 6, 8 Nisan 2016’da saat : 20.00 de, 5, 12 Mart 2016’da saat: 16.00’da Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler