‘Hayat cesurlarındır’

Tiyatro ve sinema dallarında verilen ‘Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’ önceki akşam MKM Attilâ İlhan Salonu’nda Yekta Kopan’ın sunuculuğunda sahiplerine ulaştı.

Yayınlanma: 09.05.2017 - 20:00
Abone Ol google-news

Sadri ve Çolpan Alışık ile yıl içinde sonsuzluğa uğurlanan sanatçıların anıldığı gecede “Onur Ödül”leri tiyatronun baş tacı Gülriz Sururi, sinematekten bu yana film dünyasına ufuk açan Hülya Uçansu ve Sadri Alışık ile setleri paylaşan aktör Engin Çağlar’a sunuldu. Gülriz Sururi, yıllarca turnelerde buluştukları meslektaşı “karizmatik” aktör Sadri Alışık adına verilen ödülü, genlerini ona bağışlayan annesi Suzan ve babası Lûtfullah Sururi’ye adadı. Anne karnında sahneye çıkan Gülriz Sururi, “Sanatın karşısında duran bir iktidara karşı, heykelleri kıran, salonları yakan yıkan, perdeleri kapattıran, oyunları yasaklayan bir dönemde ve genç tiyatrocuları bir sözle tiyatrodan attıran yönetimdeyiz. Çok mutluyum ki, tam bu zamanda pıtrak gibi genç tiyatrocular, yazarlar yetişti. Ülkenin geleceği olan bu genç tiyatrocular çok cesurlar. Hayat cesurlarındır” diyerek aldı.
 
 Erden Kıral başkanlığındaki sinema seçici kurulu, Ayhan Işık Özel Ödülü’nü “Annemin Yarası” ile Okan Yalabık’a; Ekrem Bora Umut Veren Oyuncu Ödülü’nü “Mavi Bisiklet” ile Selim Kaya’ya; Seçici Kurul Özel Ödülü’nü “Ekşi Elmalar” ile Farah Zeynep Abdullah, Songül Öden ve Şükran Ovalı’ya verdi. Drama dalında Yardımcı Rolde En Başarılı Kadın Oyuncu ödülünü Tülay Günal (“Rüzgârda Salınan Nilüfer”); Yardımcı Rolde En Başarılı Erkek Oyuncu ödülünü Musab Ekici (“Babamın Kanatları”); Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu ödülünü Şenay Gürler (“Kasap Havası”); Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu ödülünü ise Caner Cindoruk (“Kor”) filmlerindeki rolleriyle aldılar. Komedide ise Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu dalında Şebnem Bozoklu (“Albüm”), Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu dalında Zafer Algöz (“Kaçma Birader”),Yardımcı Rolde En Başarılı Kadın Oyuncu dalında Suzan Aksoy (“Benim Adım Feridun”), Yardımcı Rolde En Başarılı Erkek Oyuncu dalında Emrah Kaman (“Kaçma Birader”) ve Rana Cabbar (“Vezir Parmağı”) aldılar.
 
Yaşasın Tiyatro İyi ki Var

 
Rengin Uz başkanlığında 2016-2017 Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri seçici kurulu; Çolpan İlhan Sanata Değer Katan Kadınlar Ödülü’nü Celile Toyon’a, Üstün Akmen Genç Oyuncu Ödülü’nü Berker Güven (“Yen”) ve Yağmur Anaz’a (“Sekshop”), Seçici Kurul Özel Ödülü’nü, Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın sahnelediği “Gülünç Karanlık”, Anadolu Efes Özel Ödülü’nü Fiziksel Tiyatro Araştırmaları’nın sahnelediği “Şatonun Altında” ve HDİ Sigorta Özel Ödülü’nü de Yolcu Tiyatro’nun sahnelediği “Joko’nun Doğum Günü” adlı oyunlarına verdi.
 
Ödülünü Kerem Alışık’ın elinden alan Celile Toyon, “Söz söyleyen olmaz sözün üstüne” diyerek Sadri Alışık’ın “Çolpan kopya kağıdı koymadan yazılmış, edebi değeri son derece zengin bir sayfa bana göre ve tek nüsha” sözleriyle Çolpan İlhan’ı, “O Sözler” şiirini okuyarak Attilâ İlhan ve köşesinde bu şiire yer veren Uğur Mumcu’yu da andı.
Seçici Kurul, Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Başak Kıvılcım Ertanoğlu’na (“Sen
 
İstanbul’dan Daha Güzelsin”), Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü Celal Kadri Kınoğlu’na (“Giydirici”), Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Seda Türkmen’e (“İstila”), Yardımcı Rolde 
Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü ise Deniz Hamzaoğlu’na (“Yastık Adam”) verdi. Komedi, Kara Komedi ve Müzikal Dalında ise, Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Tilbe Saran (“Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”), Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü Yılmaz Sütçü (“Hedwig ve Angry Inch”), Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncu Ödülü’nü Başak Meşe (“Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”), Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü’nü ise Devrim Özden Akın (“Kundakçı”) aldı.
 
Ailelerine, hocalarına, yönetmenlerine, ekiplerine, seçici kurula teşekkür eden genç tiyatro sanatçıları, Sadri Alışık’ı selamlayarak heyecanlarını dile 
getirirken Başak K. Ertanoğlu mutluluğunu “Biz tiyatronun iyileştirici gücüne de, daha güzel, huzurlu günlerin geleceğine de inanıyoruz. Yaşasın Sanat İyi ki Var” sözleriyle ifade etti.
 
Tülay Günal ödülünü sanat eğitimine büyük katkılar sağlayan, nitelikli pek çok sanatçı yetiştirmiş okulu Dil Tarih Coğrafya Fakültesi ve haksız yere ihraç edilen hocaları adına aldı. Fiziksel Tiyatro Araştırmaları topluluğu ise, ödülü kayyım atanmasıyla Diyarbakır Şehir Tiyatrosu’ndaki görevlerinden olan, buna rağmen “Barış İçin Sanat” diyerek tiyatro yapmaya devam eden meslektaşlarına ithaf ettiler. Bu yıl dokuzuncu ödüllerini alan Yolcu Tiyatro ise, ödülü Antigone oyununun ruhunu ve gerçekliğini 2500 yıl sonra yaşatan, 59 gün boyunca cenazesi doğup büyüdüğü topraklara defnedilmesine izin verilmeyen Aziz Güler adına aldı.

'Eser işletme belgeseli kaldırılsın'

Sinema dalında onur Ödülü’ne layık bulunan, uzun yıllar İstanbul Film Festivali’nin direktörlüğünü yürütmüş olan Hülya Uçansu ödülünü alırken yaptığı konuşmada geçmişten beri süren sansür uygulamalarına değindi ve bir çağrıda bulundu ve şunları söyledi: “Özellikle genç sinemacılarımızın filmlerinin dünya festivallerine giden yollarının açılabilmesi için önlerinde aşamadıkları bir dağ gibi dikilen Eser İşletme Belgesi sorunu var. Filmlerin festival gösterimleri için ‘festivallere katılımı kısıtlayıcı bu belgeden’ muaf tutulması en büyük dileğimiz. Bırakalım gençlerimiz dünyaya özgürce uçsunlar!”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler