Tiyatro sanatçısı Defne Halman 7 günlük açlık grevinde

Tiyatro sanatçısı Defne Halman, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya destek için 7 günlük dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Yayınlanma: 08.07.2017 - 18:54
Abone Ol google-news

Açlık grevlerinin 120. gününde, tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Öza kça’ya destek için İlyas Salman, Ataol Behramoğlu, Deniz Türkali, Edip Akbayram gibi isimlerle bir günlük açlık grevi yapan ve grevin 111. günün de 111 sanatçı ve aydınla birlikte Gülmen ve Özakça’nın işlerine iade edilmelerini talep eden bildirinin imzacılarından olan tiyatro sanatçısı Defne Halman, 7 günlük açlıkgrevine başladı. Dün açlık grevinin üçüncü gününde olan Halman, kararının ger ekçesini sosyal medya hesaplarından paylaştığı bir videoyla kamuoyuna da açıkladı. Telefonl a görüştüğümüz

Halman, “Üç gündür şekerli çay, B12 vitamini, suya yarım çay kaşığı tuz ile limondan oluşan bir sıvı ka rışımı ve akide şekeri tükettim” dedi ve eylem kararıyla ilgili “Haklı talepleri için ölümü göze al arak bedenlerini açlığa yatıran Gülmen ve Özakça’ya destek olmakla beraber, işlerine geri dönmek için direne n insanların sistematik olarak uğradığı şiddete, vahşete karşı duyduğum tepki var” dedi.

'Enstrümanım bedenim’

Halman, açlık grevi yapma kararının ardındaki düşüncelerini şöyle özetliyor: “Nuriye ve Semih’in seslerini duyurmak, bir muhatap bulmak için her yol denendi. Açlık grevleri günler, h aftalar, aylardır devam ediyor; şimdi de hapiste mücadelelerini sürdürüyorlar. Ama iktidardan kimse umursamıyor. Böyle bir vicdansızlık ve duyarsızlık karşısında yapılacak bir şey kalmay ınca, Nuriye ve Semih'in açlığına bir gün ortak olmaya karar verdik. Akşam Esra Özakça açlığının 45. gününde darpla gözaltına alındı. Hem Esra'ya, hem Yüksel’deki direnişçilere her gün yapılan vahşi saldırıları protesto etmek için, ülkede yapılan bütün haksızlıklara ve zulme karşı açlık grevimi bir hafta sürdürmeye kar ar verdim”. Açlıklarının 111. gününde 111 sanatçı ve aydın Nuriye ve Semih için imza verdik. İçişleri Bakanı’nın koca bir gruba ‘terörist’ diyerek iftirada bulunması; bu insani ve vicdani çağ rıya saldırması büyük bir tepki yarattı ve imza kampanyasına hem yurt içinden hem dünyanın dört bir yanından binlerce kişi katıldı. Bu iktidar yıllardır temel hak ve özgürlükleri yok sayarak muhalif sesleri bastırmak için baskı ve şiddet uyguluyor; şimdi de OHAL'in devamıyla; KHK’larla insanları işlerinden ediyor, gözaltına alıyor, tutukluyor. Bu ortamda tepki vermek, karşı çıkmak, hak aramak iyice zorlaştı. Ama bir oyuncu olarak benim enstrümanım bedenim. Mesleğimde bedenimle kendimi ifade ediyorum. Şimdi de haksızlığa, zorbalığa karşı bedenimle, açlığımla duruyorum. Belki ben de açlık grevine başlayarak çevremdeki insanların da bu açlığın kendilerinden çok uzak bir ş ey olmadığını anlamalarına, açlığı paylaşmalarına vesile olurum. Umarım bu direniş elden el e büyür.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler