Türk mimarlara dev proje

1862 yılında Napoleon Bonapard tarafından faaliyete geçirilen tarihi La Spezia Arsenale Cephaneliğin kentsel dönüşümünü dünyaca ünlü mimar kardeşler Sunay Erdem ve Günay Erdem'in projesine göre yapılacak.

Yayınlanma: 12.06.2014 - 18:42
Abone Ol google-news
2012 yılında İtalya'da açılan La Spezia Arsenale 2062 uluslararası proje yarışması iki yıl sonra sonuçlandı. Jüri üyelerin, program, özgün detay, tasarım, yaratıcılık, ve körfez manzarası gibi kriterlerini puanlayarak finale kalan beş proje arasından yarışmanın birincisini Erdem Mimarlar'ın hazırladığı projeyi ilan etti.

La Spezia Arsenale, Napoleon tarafından 1957 yılında inşaatı başlatıldı ve 1862 yılında faaliyete geçti. İkinci Dünya Savaşında bombalanan cephanelik tamir edilerek savaş gemilerine ev sahipliği yaptı. Günümüzde fonksiyonunu yitiren ünlü cephanelik La Spezia kentinde atık bir lan olarak kaldı. Kente kazandırılması için açılan yarışmaya dünyanın dört bir yanından mimarlar fikirleri ile yarıştı ve bu yarışı kazanan iki Türk mimar Günay Erdem ve Sunay Erdem oldu.

Sunay Erdem, DHA'ya yaptığı açıklamada ' Dünyada savaşlar henüz bitmese de (en son Arap Baharı) La Spezia cephaneliği işlevini çoktan yitirmiştir. Dünyada eninde sonunda barış hakim olacak. La Spezia buna simge olabilir düşündük. Çok basit bir fikir uyguladık, cephaneliği silah ile anılan bir alandan, barışı simgeleyen barış adalarına dönüştürmeye karar verdik..'dedi. Günay Erdem ise ' Cephane limanını barış adalarına dönüştürürken, adalar sırasıyla ilki insanların savaşmayıp sosyalleşeceği meydanlar, kefeler, restoranların, cinemalar, barlar ve kitapçılar adası oldu. İkinci ada barışı simgeleyen hayvanlar ile hayvanların birlikteliğini gösteren bir hayvanat bahçesi adası. Üçüncü ada ise barışın en büyük simgesi çiçeklerin yetiştiği doğal bitki adası." olarak projeyi özetledi.

Le Spazia Arsenale savaş unsuru üreten bir bölgeden barış estiren bir alana dönüşmesiyle belki de dünyada bir ilk olacak. Alanın 2062 yılında hayata geçeceğini varsayarsak 21. yüzyılın sonunda savaşların bitmesi temennisiyle barışa adanacak bu alanın dönüşümü Türk Mimarlara nasip olacak. Erdem Mimarlar'ın İtalya'da bu ilk birincilik ödülleri olup, Dünya genelinde bağımsız yarışmalarda elde ettikleri 48'inci ödülleri oldu.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler