Nobel Edebiyat Ödülü Kazuo Ishiguro’nun

2017 Nobel Edebiyat Ödülü Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro’ya (62) verildi.

Yayınlanma: 05.10.2017 - 18:51
Abone Ol google-news

2017 Nobel Edebiyat Ödülü Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro’ya (62) verildi. Nobel komitesi adına yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Nobel Edebiyat Ödülü, güçlü duygularla yüklü müthiş romanlarında dünya ile olan yanılsamalı ilişkilerimizin altındaki derin boşluğu açığa çıkaran Kazuo Ishiguro’ya verilmiştir.” Ödülü aldıktan sonra BBC’ye konuşan Ishiguro ise şunları söyledi: “Bu ödül büyük bir onur, çünkü yaşamış en büyük yazarların ayak izlerini takip ettiğim anlamına geliyor. Dünya şu sıra çok belirsiz bir evresinde ve umarım tüm Nobel ödülleri dünyada olumlu bir şeylerin gerçekleşmesi için bir güç olur.”

‘Jane Austen vem Franz Kafka...’

Dün TSİ 14.00’te basının karşısına çıkarak gerekçeli kararı açıklayan İsveç Akademisi üyesi Sara Danius, Ishiguro’nun edebi tarzını şu sözlerle açıkladı: “Jane Austen ve Franz Kafka’yı karıştırıp içine biraz da Marcel Proust katar ve karıştırırsanız, ama çok da değil, Kazuo Ishiguro’nun yazdıklarını elde edersiniz.” 8 dalda Oscar’a aday gösterilen “The Remains of the Day” (Günden Kalanlar) ve “Never Let Me Go” (Beni Asla Bırakma) adlı romanları beyazperdeye de uyarlanan Ishiguro, aslen Japonya’da doğduğu halde 5 yaşından beri yaşadığı İngiltere’de yazarlığa başladığı için hep İngilizce yazdı. Kent Üniversitesi’nde İngilizce ve felsefe eğitimi alan Kazuo Ishiguro mezun olduktan sonra Londra’da sosyal hizmetler görevlisi olarak çalışmaya başladı. East Anglia Üniversitesi’nde Malcolm Bradbury’den yaratıcı yazarlık eğitimi aldı ve yazarlık kariyerinin ilk dönemlerindeki akıl hocası Angela Carter’la tanıştı. 1982’de ilk romanı “Uzak Tepeler” (çev. Pınar Besen, YKY, 2012) yayımlandı ve Winifred Holtby Memorial Ödülü’nü kazandı. 1986’da yayımlanan ikinci romanı “Değişen Dünyada Bir Sanatçı”yla (çev. Suat Ertüzün, YKY, 2015) Whitbread Book of the Year Ödülü’nü aldı, Booker Ödülü’ne aday gösterildi. 1989’da yayımlanan üçüncü romanı “Günden Kalanlar” (çev. Şebnem Susam, YKY, 2015), Booker Ödülü’nü kazandı. 1995’te Cheltenham Ödülü’nü alan romanı “Avunamayanlar” (çev. Roza Hakmen, YKY, 2009), 2000’de Booker Ödülü’ne ve Whitbread Ödülü’ne aday olan “Öksüzlüğümüz” (çev. Yasemin Ortwein, YKY, 2014) yayımlandı. “Beni Asla Bırakma” (çev. Mine Haydaroğlu, YKY, 2007), yayımlandığı yıl Time tarafından İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesinde gösterildi, Alex Ödülü’nü aldı ve National Book Critics Circle Ödülü’ne aday oldu. İlk öykü kitabı “Noktürnler: Müziğe ve Günbatımına Dair Öyküler” (çev. Zeynep Erkut) 2009’da yayımlandı. Son romanı “Gömülü Dev” (çev. Roza Hakmen, YKY, 2015) yılın en büyük edebiyat olaylarından biri olarak kabul edildi. Romanları otuzdan fazla dile çevrilen Kazuo Ishiguro, karısı ve kızıyla birlikte Londra’da yaşıyor.

Ne dediler

Salman Rushdie: “Eski dostum Ish’e tebrikler. “A Pale View of Hills”i (Uzak Tepeler) ilk okuduğum andan beri işlerini çok sevmiş ve hayranlık duymuşumdur. Üstelik gitar çalıp şarkılar da yazar, yani çekil kenara Bob Dylan.” Will Self: “İyi bir yazar ve kesinlikle böylesi ödüllerin getirdiği berbat kemikleşmeyi ve yok sayılmayı hak etmiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler